Опасни за здравето: 9 зеленчука, които не трябва да ядете всеки ден

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Опасни за здравето: 9 зеленчука, които не трябва да ядете всеки ден
16661
Снимков материал: pixabay.com
Опасни за здравето: 9 зеленчука, които не трябва да ядете всеки ден

Ежедневната консумация на тези зеленчуци може да има отрицателно въздействие не само върху теглото ви, но и върху вашето благосъстояние.

От детството всички ни казват за ползите от зеленчуците и именно този продукт се счита за най-безопасният днес, въпреки че в действителност всичко може да е малко по-различно. Някои зеленчуци носят някои потенциални рискове за здравето , въпреки че това обикновено зависи от начина на приготвяне на храната. Например, ако поръсите зеленчуците със сол и ги запържите, тогава едва ли си струва да говорите за техните ползи. В други случаи добавянето на пестициди при отглеждане на определени култури е обичайно, което също трябва да се има предвид при съставянето на дневното ви меню.

Експертите препоръчват да бъдете особено внимателни с тези девет зеленчука , въпреки че окончателното решение винаги зависи от вас и можете спокойно да се доверите на собствения си опит и усещания.

опасни зеленчуци

Целина

Въпреки вярването, че можете да изгорите калории само като дъвчете целина, този беден на хранителни вещества зеленчук не е толкова здравословен, колкото си мислите. Той постоянно излиза начело в съдържанието на пестициди - според Министерството на земеделието на САЩ в него са открити до 68 вида. Останалите водещи места, като правило, се полагат на горски плодове.

Спанак

Тук имаме същата история като с целината. Спанакът традиционно се смята за една от най-здравословните храни, защото е пълен с витамини А и К и има противоракови свойства. Въпреки това, когато купувате неорганичен спанак, рискувате да бъдете изложени на около петдесет пестицида. Така че е по-добре да не поемате рискове и да харчите пари за био.

Броколи

Броколите не са пряко вредни за здравето, но могат да причинят подуване на корема, което едва ли изглежда като добро последствие. Готвенето на броколи се препоръчва от време на време - можете да използвате този зеленчук като пълнеж или като отделно ястие.

сурови броколи

Брюкселско зеле

Подобно на броколите, брюкселското зеле е кръстоцветен зеленчук, който повишава газовете и води до повишено образуване на газове. Това се дължи на рафинозата и сулфата. Рафинозата е тризахарид, който не се усвоява, докато не достигне дебелото черво, където след това ферментира. А сулфатът е това, което причинява миризмата.

Царевица

Царевицата често се готви с много олио и сол, което не е полезно за никого, но това не е основният проблем на този зеленчук. Той е претърпял големи генетични модификации и когато ядем царевичен кочан, тялото ни се запознава с протеини, за които не е знаело преди. Това може да доведе до свръхчувствителност, до алергии (поради което царевицата се превърна в общ алерген). Според д-р Дана Макдоналд дългосрочната безопасност на консумацията на ГМО при хората крие известен риск, въпреки че все още няма достатъчно доказателства. Като цяло вероятно все още не е възможно да се говори за опасностите от този зеленчук, но си струва да знаете за неясния му статут.

Чушка

Според регистрирания диетолог Синтия Сас, картофовите култури като чушки, картофи и патладжани са противоречиви в професионалната общност, тъй като мнозина твърдят, че честото им ядене може да допринесе за възпаление. Това има потенциал да доведе до някои доста сериозни усложнения по пътя: сърдечни заболявания, рак и диабет, само за да назовем няколко от тях. Изследването обаче все още не е напълно убедително, така че ако можете да ядете картофови зеленчуци и да се чувствате добре, не се колебайте да продължите.

Месести чушки

Картофи

Въпреки че картофите съдържат много калий и витамин С, те обикновено се белят, което премахва фибрите от готовото ястие. Освен това картофите най-често се пържат и поръсват със сол, което на практика унищожава всякаква хранителна стойност на този зеленчук. Определено не си струва да ядете всеки ден, ако под картофи имате предвид пържени картофи.

Грах

Подобно на картофите и царевицата, грахът е с високо съдържание на нишесте. Смята се за богат на гликемия зеленчук и редовната му консумация може да доведе до наддаване на тегло, висока кръвна захар и силен глад. Това обаче означава само, че е по-добре да не се опитвате да отслабнете с грах.

Патладжан

Патладжанът е чудесен заместител на месото. Лесно поема аромата и различните вкусове на други съставки. За съжаление това свойство има и недостатък: тъй като патладжанът действа като гъба, той абсорбира не само вкуса, но и всички мазнини, калории и натрий, търсейки своите „съседи“. Като цяло, определено не си струва да се отказвате от патладжана, но е важно да следвате метода на приготвянето му.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft