Опасни токсини, които ежедневно приемаме с храната

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Опасни токсини, които ежедневно приемаме с храната
5819
Снимков материал: pixabay.com
Опасни токсини, които ежедневно приемаме с храната


Ако не проверявате внимателно състава на храната, който винаги е отбелязан на опаковката, то тогава има голяма вероятност, че приемате съставки, които никога, ако знаехте какво значат не бихте консумирали.

 Тук попадат поредица от съставки като се започне от изкуствените цветове и се стигне до консервантите, които предотвратяват появата на мухъл.

Сол - изпълнителен директор на Центъра за наука в обществен интерес, Майкъл Джейкъбсън, казва, че с намаляването на консумация на сол в нашия организъм биха могли да се спасят до 100 хиляди живота годишно. Азодикарбонамидите които разграждат солта на вещества, които могат потенциално да бъдат канцерогенни, така че веднага трябва да намалите солта. Процесът, в който производителите на храни намаляват процентът на солта в храната е твърде бавен, затова почнете да гледате състава на храните.

Изкуствени оцветители - За съжаление по-голямата част от храната, която се продава в нашата страна съдържа изкуствени оцветители, а такива продукти трябва да притежават етикет за предупреждение за рисковете, свързани с цветовете и хиперактивност при децата. Именно затова винаги трябва да четете състава на опаковката и трябва да знаете, че споменатите цветове са синтезирани от смола и масло. Изкуствените цветове присъстват в почти всеки продукт, най-често в соковете, сладките, тестени продукти, пудинга, тестени изделия, сирене и дори в хляба, замразените продукти, бързата храна и разбира се сладоледа.

BHA и BHT - Неустоима закуски като чипс много често се готвят в растително масло, а точно това масло може да бъде опасно за здравето след като те се опаковат при процедурата на окисляване.Бутилираниот хидроксианизол (BHA) и бутилираниот хидрозитолуен (BHT) са антиоксиданти и консерванти на основата на петрол, които се използват именно, за да се предотврати окисляването и да се удължи срока на годност на продукта. С разграждане на BHA и BHT се освобождават вредни канцерогенни вещества в нашето тяло. BHA може да се счита за канцерогенен, но все още е законно да се употребява в храната. BHA много често се използва при гумените и петролните деривати и в козметичната индустрия. Него ще намерите и фолиото за опаковане, зърнени храни, кренвирши, плескавиците, дъвки, маргарин, растителни масла, козметика, бира и храна за животни.

Бромирано растително масло - Това растително масло обикновено е растително масло, в което е добавен химическия елемент бром. Именно поради тази добавка не трябва да разтрисате соковете преди отваряне, защото бромираното растително масло равномерно разпределя молекулите, които са отговорни за вкуса на напитката. Въпреки това, бромираното растително масло е забранено в много европейски страни, но за съжаление това все още не  е забранено тук и е неразделна част от много напитки, сред които най-често се газираните. Бромираното растително масло се използва и в спрейове за нос, лак за коса и още поредица от други продукти.

Калиев сорбат - Това е консервант, който предотвратява развитието на гъбички и мухъл в млеката, айрана, сирената, тортите. Той е един от най-често използваните консерванти в света.

Диметил-полисилоксан - става дума за имитация на вещество, което се използва срещу пяна и съсиреци и по този начин има широко приложение в хранително-вкусовата промишленост. Той е на база силикони и предотвратява разтапянето на маслото по време на пържене на картофи, но и удължава неговия срок на годност. Това изкуствено вещество се намира в почти всички видове хранителни продукти, дори и в шоколадови бонбони и дъвки. Използва се често и в козметиката, особено в шампоаните за коса.

Калций пропионат - Става дума за консервант, който често се добавя в хляба и хлебните продукти, тъй като той предотвратява или намалява растежа на микроорганизми. Освен това, често се използва в тютюневата промишленост като консервант. За сега се смята, че е безопасно за нашето здраве, но за да се избегне това, някои производители на хляб и сладкиши като заместител използват пшенично брашно.

Red 4 - Това е цвят за храна, но и за червила. Повече е известен под името K- carmin , Red 4 или екстракт от насекоми cochineal . Той се получава от сварени и натрошени насекоми, а поради интензивно червения цвят може да се проследят и в бонбоните и подобни продукти, които са с интензивно червен цвят.

Неговото използване е широко разпространено, но някои производители твърдят, че не използват, а в нейна замяна използват цветове, получени от сок от домати.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft