Опасността дебне от чинията: 12 вредни добавки в храните, които ядем, без да подозираме

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Опасността дебне от чинията: 12 вредни добавки в храните, които ядем, без да подозираме
4665
Снимков материал: pixabay.com
Опасността дебне от чинията: 12 вредни добавки в храните, които ядем, без да подозираме

Що се отнася до грижата за нашето здраве, всички ние се опитваме да се храним балансирано и да избягваме нездравословни храни. Но въпреки всичките ни усилия, понякога някои опасни добавки могат да бъдат скрити в ежедневната ни храна .

Нека разгледаме 12 опасни добавки, за които може би дори не сте се замисляли.

12 опасни добавки в храни, за които дори не сте подозирали

Мононатриев глутамат

Тази добавка, известна още като мононатриев глутамат, се използва широко като овкусител в различни храни. Прекомерната употреба е свързана с възможно увреждане на хипоталамуса и вътрешните неврони на ретината, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези ефекти при хората.

Натриев нитрат

Този консервант, използван в преработените меса, може да образува канцерогенни нитрозамини, което увеличава риска от рак. Опитайте се да избирате немариновани меса и храни с ниско съдържание на нитрати.

Пропил галат

Тази добавка, въпреки че е консервант, може да бъде свързана с повишен риск от рак на дебелото черво и стомаха.

Аспартам

Въпреки че се използва като подсладител, е известно, че аспартамът повишава риска от различни заболявания, включително мозъчни тумори и някои форми на левкемия.

Трансмазнини

Наличието на трансмазнини в храните се свързва със затлъстяването и сърдечните проблеми, което ги прави важна храна, която трябва да се избягва.

Олестра

Въпреки че се продава като "нискомаслена" мазнина, олестрата може да намали нивата на мастноразтворимите витамини и да причини храносмилателни разстройства.

Ацесулфам-К

Този подсладител, използван в различни продукти, може да причини рак при мишки и да повлияе на функцията на щитовидната жлеза при други животни.

Бутилхидрокситолуен (BHT)

Често използван като консервант, BHT може също да бъде свързан с риск от рак, така че си струва да бъдете внимателни при избора на продукти.

Бутилиран хидроксианизол (BHA)

Тази добавка, подобна на пропил галата, също се свързва с възможен риск от рак.

Хлорпропаноли

Съдържащи се в азиатските сосове, те могат да причинят рак, така че обръщайте внимание на съдържанието на сосовете, когато ги избирате.

Калиев бромат

Този окислител, използван в печенето, също може да бъде канцерогенен и токсичен за бъбреците.

Хранителни оцветители

Някои хранителни бои са свързани с различни заболявания, включително рак и хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието при деца.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft