Мнозина смятат, че рибата е най-вкусна, печена на скара. Истината е обаче, че риби като лаврак, ципура, сьомга и дори пъстърва са най-сочни, когато се пекат във фурната.
Рибата може да се пече нарязана на филийки, но като че ли е още по-вкусно, ако в рибния магазин я нарежат на филета. Това е въпрос на личен вкус.
За нашата рецепта за сочна печена риба с хрупкава коричка са ви необходими: прясна риба, хартия за печене, малко подправки и малко време.
Сочна риба на фурна
Съставки:
прясна риба (по желание)
зехтин
2-3 скилидки чесън
малко магданоз
сол и черен пипер
1 лимон
Приготвяне:
Измийте рибата и я почистете (обикновено го правят в рибния магазин). Ако рибата не е нарязана на филета, направете 3-4 разреза с нож от двете й страни.
Намажете рибата с олио, посолете и поръсете с черен пипер от двете страни и отвътре. Смесете наситнения чесън със зехтина, лимоновия сок и магданоза и намажете със сместа вътрешността на рибата, а може да полеете и отгоре.
Ако все още са ви останали лимонов сок и зехтин, смело залейте рибата с тях.
Пече се около половин час в зависимост от големината на рибата и силата на фурната.
Да ви е сладко!