Опиташ ли, забравяш и баклава, и реване! Супер сочна АРАБСКА ПАРЕНА ТОРТА:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Опиташ ли, забравяш и баклава, и реване! Супер сочна АРАБСКА ПАРЕНА ТОРТА:
Опиташ ли, забравяш и баклава, и реване! Супер сочна АРАБСКА ПАРЕНА ТОРТА:
157726
Опиташ ли, забравяш и баклава, и реване! Супер сочна АРАБСКА ПАРЕНА ТОРТА:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Когато опитате тази Арабска парена торта , ще забравите за баклавата и реването! Най-хубавият сиропиран сладкиш , приготвена по стара рецепта от Близкия изток. Не чакайте специален повод, можете да правите тази торта всеки ден. Ето какво ви трябва:

Арабска парена торта

Продукти за тъмната кора:

  • 5 средни яйца
  • 5 с. л.
захар
  • 2,5 с. л. брашно
  • 2,5 с. л. грис
  • 200 г смлени орехи
  • 80 г настърган шоколад
  • 1 пакетче ванилова захар
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • За жълтата кора: 

    • 5 средно големи яйца
    • 5 с. л. захар
    • 2,5 с. л. брашно
    • 2,5 с. л. грис
    • 1 пакетче ванилова захар
    • половин чаена лъжичка бакпулвер (1,5 г)

    За сиропа:

    • 600 гр. захар
    • 800 мл вода
    • сокът на един лимон

    Варете само 5 минути, след като започне да ври!

    Приготвяне: 

    Правим първото тесто - счупваме 5 яйца в дълбока купа и добавяме 5 супени лъжици захар. Разбийте с миксер 8-10 минути или колкото е необходимо, докато захарта се разтвори и получите гъста кремообразна смес.

    Добавете пресятото брашно, бакпулвера, гриса, ванилията и смлените ядки малко по малко при бавно разбъркване. Тестото трябва да остане пенливо и въздушно. Накрая се добавя настърганият шоколад, разбърква се и се изсипва в намазнена средно голяма тава.

    разбити яйца

    тесто с орехи

    Пече се 10 минути в загрята фурна на 200 градуса. През това време пригответе втората кора. Втората кора се приготвя почти по същия начин като първата, само че в това тесто не се добавят орехи и шоколад.

    След 10 минути извадете първия блат от фурната и изсипете отгоре равномерно жълтия блат. Намалете температурата на 175 градуса и печете още 25-30 минути. През това време сварете сиропа.

    жълт блат

    Извадете готовия сладкиш от фурната и оставете настрана. Нарежете на кубчета с остър нож.

    арабска торта

    Залейте горещия кекс с горещия сироп! Оставете да изстине и сервирайте. 

    сиропиране реване

    реване два цвята

    Да ви е сладко!

    арабска торта

    арабска парена торта

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft