Когато опитате тази Арабска парена торта , ще забравите за баклавата и реването! Най-хубавият сиропиран сладкиш , приготвена по стара рецепта от Близкия изток. Не чакайте специален повод, можете да правите тази торта всеки ден. Ето какво ви трябва:
Арабска парена торта
Продукти за тъмната кора:
- 5 средни яйца
- 5 с. л.
За жълтата кора:
- 5 средно големи яйца
- 5 с. л. захар
- 2,5 с. л. брашно
- 2,5 с. л. грис
- 1 пакетче ванилова захар
- половин чаена лъжичка бакпулвер (1,5 г)
За сиропа:
- 600 гр. захар
- 800 мл вода
- сокът на един лимон
Варете само 5 минути, след като започне да ври!
Приготвяне:
Правим първото тесто - счупваме 5 яйца в дълбока купа и добавяме 5 супени лъжици захар. Разбийте с миксер 8-10 минути или колкото е необходимо, докато захарта се разтвори и получите гъста кремообразна смес.
Добавете пресятото брашно, бакпулвера, гриса, ванилията и смлените ядки малко по малко при бавно разбъркване. Тестото трябва да остане пенливо и въздушно. Накрая се добавя настърганият шоколад, разбърква се и се изсипва в намазнена средно голяма тава.
Пече се 10 минути в загрята фурна на 200 градуса. През това време пригответе втората кора. Втората кора се приготвя почти по същия начин като първата, само че в това тесто не се добавят орехи и шоколад.
След 10 минути извадете първия блат от фурната и изсипете отгоре равномерно жълтия блат. Намалете температурата на 175 градуса и печете още 25-30 минути. През това време сварете сиропа.
Извадете готовия сладкиш от фурната и оставете настрана. Нарежете на кубчета с остър нож.
Залейте горещия кекс с горещия сироп! Оставете да изстине и сервирайте.
Да ви е сладко!