Орехов кекс с вкус на баклава! Няма делник, няма празник - правя го през ден и го омитат до шушка!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Орехов кекс с вкус на баклава! Няма делник, няма празник - правя го през ден и го омитат до шушка!
Орехов кекс с вкус на баклава! Няма делник, няма празник - правя го през ден и го омитат до шушка!
76654
Орехов кекс с вкус на баклава! Няма делник, няма празник - правя го през ден и го омитат до шушка!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Сладкишът, наречен " фалшива баклава " е един от любимите у дома, защото освен, че се приготвя много лесно и бързо, има вкус на баклава, много е сочен и неустоимо вкусен. Децата му викат орехов кекс - но както и да го наречете, факт е, че го правя всяка седмица (понякога и по два пъти) и винаги се омита до последната трошичка! Ето необходимите продукти за Орехов кекс с вкус на баклава :

фалшива баклава парчета

Орехов кекс с вкус на баклава

Продукти (за измерване се използва чаша от 200 мл):

  • 4 яйца
  • 1,5 чаши захар
  • 1 чаша олио
  • 1 чаша прясно мляко
  • 1,5 чаши грис
  • 1 пакетче ванилова захар
  • 3 супени лъжици брашно
  • 1 пакетче бакпулвер (10 г)
  • 1,5 чаша смлени орехи
  • 0,5 чаша смлени орехи

За сиропа:

  • 1,5 чаши захар
  • 3 чаши вода
  • 1 лимон

Приготвяне:

В дълбока купа се счупват яйцата, добавя се захарта, след което се разбърква с тел за разтопяване на захарта и леко изсветляване на сместа. След това добавете маслото и разбъркайте отново, за да се смеси.

яйца със захар

разбити яйца със захар

След това добавете млякото, разбъркайте добре, след това добавете гриса. Разбъркайте отново, след това добавете ванилова захар и след това брашно, смесено с бакпулвер. 

мляко в тестото

тесто за кекс

Разбъркайте добре, накрая добавете смлените и натрошени орехи. След като сместа стане гладка, оставете я настрана за 10 минути.

орехово тесто

кексово тесто с орехи

Намаслете тава (30 см) и я поръсете с брашно по дъното и стените, разбъркайте сместа и я изсипете вътре. Разстиламе, заравняваме, разклащаме малко и слагаме да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за половин час. 

тесто в тава

През това време пригответе сиропа:

В тенджера на огъня се слагат захарта и водата и след като сиропът заври, се вари 5 минути. Накрая сложете един лимон, нарязан на кръгчета (отстранете семките) и оставете да престои 5 минути.

сироп с лимони

Горещият сладкиш се залива равномерно с горещия сироп. 

сиропиране сладкиш

Отгоре се поръсва със смлени ядки и се оставя да изстине. 

поръсване с орехи

След това го охладете добре и сервирайте.

орехов кекс баклава

баклава кекс

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft