Оригинална рецепта за ТАХАН ХАЛВА от 3 съставки - ориенталска сладост към кафенцето:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Оригинална рецепта за ТАХАН ХАЛВА от 3 съставки - ориенталска сладост към кафенцето:
Оригинална рецепта за ТАХАН ХАЛВА от 3 съставки - ориенталска сладост към кафенцето:
76236
Оригинална рецепта за ТАХАН ХАЛВА от 3 съставки - ориенталска сладост към кафенцето:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тахан халвата първоначално е вид сладост, произхождаща от арабските страни, но се счита за турски продукт. Като десерт се приготвя най-вече на Балканите, Северна Африка и Централна Азия.

На Балканите най-често срещаме тази, приготвена от сусам, има я и в Европа и Америка, а приготвената от жито се среща в Иран, Пакистан и Индия, както и характерната за Гърция и Турция халва с яйца и захар.

Оригиналната рецепта включва тахан (смляно сусамово семе), мед (може и обикновен захарен, глюкозен или фруктозен сироп) и растително масло. По желание можете да добавите ванилия, какао, шам фъстък, орехи, лешници, стафиди и др., а също така може да направите и черно кафе, което върви чудесно с този десерт.

домашна халва

Сусамът съдържа ненаситени мастни киселини, протеини, витамин Е, В под формата на никотинова киселина, минерали като калций, калий, магнезий, фосфор и желязо.

Съдържа и лецитин, който има отлично действие върху нервните клетки и нервите в мозъка, позволява по-лесното изхвърляне на токсините през кожата, подобрява кръвообращението и има благоприятен ефект върху работата на жлезите с вътрешна секреция. Подобрява кръвообращението и действа за общото подобряване на целия организъм.

Тахан халвата се препоръчва при стомашни заболявания и проблеми с щитовидната жлеза, но и при хора, които страдат от xpoнична умора и имат проблеми с концентрацията. Поради наличието на ненаситени мастни киселини се препоръчва като профилактика и помощ при лечение на атеросклероза, тъй като помага за разграждането на холестеролните отлагания в артериите.

Този път ще ви представим две рецепти, които са най-близки до оригиналната. Много хора смятат, че халвата се прави от брашно, но истината е, че се прави от тахан (тахан), който всъщност е гъста паста или сос, получен от сусам. Ето какво ви трябва:

РЕЦЕПТА 1

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ: 

280 гр. захар

10 мл вода

340 гр.

тахан

домашна халва

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Сварете водата със захарта в тенджера, намалете температурата от момента на завиране и варете до пълното й разтваряне.

Когато сиропът започне да завира, отстранете го от котлона, след което добавете тахана при непрекъснато бъркане. Разбъркайте сместа, докато двете съставки се смесят напълно и се хомогенизират (трябва да стане кремообразна).

Застелете правоъгълна форма с хартия за печене, изсипете в нея получената халва, разклатете, изравнете и оставете да изстине. Когато стегне достатъчно, се увива в хартия за печене и след това в стреч-фолио и се оставя в хладилника да престои една нощ.

След това отвийте фолиото, нарежете парчета с желания размер и сервирайте. За втората рецепта също се нуждаете от три съставки:

РЕЦЕПТА 2

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ: 

1/3 студено пресовано сусамово масло

1/3 мед

1/3 смлени орехи

Или просто използвайте равни количества от трите съставки

домашна халва

ПРОЦЕДУРА:

В дървена купа леко разбъркайте сусамовото масло и меда с дървена лъжица.

Бъркайте, докато двете съставки се смесят в компактна смес. Когато се получи хубава каша, добавете предварително смлените орехи и отново разбъркайте внимателно. Най-добре е ядките да се добавят на няколко пъти, за да се смесват по-лесно. След това процедурата е същата като при първата рецепта.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft