Ориенталската кухня ми е любима, а откакто се научих да си приготвям баба гануш, цяло лято това се яде

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ориенталската кухня ми е любима, а откакто се научих да си приготвям баба гануш, цяло лято това се яде
Ориенталската кухня ми е любима, а откакто се научих да си приготвям баба гануш, цяло лято това...
36083
 Ориенталската кухня ми е любима, а откакто се научих да си приготвям баба гануш, цяло лято това се яде
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Бабагануш е популярна в Близкия изток закуска-сос, нежен пастет от печени патладжани. Това е разновидност на кьопоолуто, но в него освен традиционните патладжани, чесън и магданоз, обикновено се слагат и сусамов тахан, лимонов сок и зехтин.

Ястието се приготвя много лесно, но е извънредно ефектно. Бабагануш се готви в Турция, Израел, Сирия, Индия, Кавказ и няколко десетки други държави. В
зависимост от местоположението, рецептата за закуската също се променя.

Така че, в някои страни включват тахан (от сусам) в състава й, а в други не. Рецептите биха могли да се различават по присъствието на кисело мляко в състава и в набора от подправки, но единственото, което остава непроменено е, че в бабагануш задължително трябва да бъдат включени патладжани. Те биха могли да се изпекат също по различен начин: във фурната или на открит огън. Ароматът на пушек още по-добре
подчертава вкуса на ястието!

 

Необходими продукти:


. патладжани – 4 броя
. сусам – 120-150 грама
. зехтин – 4 супени лъжици
. лимонов сок – 2 супени лъжици
. чесън – 1-2 скилидки
. сол – на вкус
. кориандър – 1/2 връзка
. червен пипер – 1 щипка

Начин на приготвяне:


1. Измийте патладжаните, прободете ги с вилица, поставете ги в тавата за печене и печете за 40 минути при температура 175 градуса. Извадете омекналите патладжани от фурната, срежете ги и ги охладете.

2. Поставете сусамените семена в купата на блендера и ги смелете на паста. Добавете чесън, лимонов сок, червен пипер, сол, зехтин и разбъркайте до хомогенност.

3. Отделете месестата част на патладжана с помощта на вилица. Ако семената му са големи, отстранете ги. Пюрирайте отделената месеста част на патладжанитеи и я смесете със сусамената паста. Коригирайте вкуса, добавяйки още сол, пипер или лимонов сок, ако е нужно.

4. Сервирайте ястието в дълбока купа, поръсете със зехтин и с нарязан на ситно кориандър.

Бабагануш бихте могли да поднесете по различен начин. Можете да го направите така, както е описано в рецептата, но можете веднага да го намажете на пресен лаваш, да навиете на руло и да се насладите на ориенталската закуска в такъв вид.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft