Смесете ориз с мая и никога повече няма да си купите хляб! Много вкусно! Тази рецепта датира от много отдавна, когато е имало недостиг на жито, а оризът е бил в изобилие, затова хората са смесвали брашното с ориз.
Получава се много вкусна и питателна Оризова питка , рецептата за която незаслужено е забравена през годините. Ето какво ви трябва, обяснено стъпка по стъпка:
Оризова питка
Продукти:
- 200 г ориз (измит предварително)
- 350 мл вода
- 100 мл топло/хладко мляко
- 10 г захар
- 6 г суха мая
- 3 г сол
- 300 г брашно (пресято)
Приготвяне:
Сложете ориза и водата в тенджера на огъня.
След като заври се оставя под капак за 15 минути, за да поеме цялата течност. След това го изсипете в друга купа и го оставете да изстине. В отделен съд изсипете топлото мляко, захарта и маята.
Разбъркайте и оставете маята да се активира за 10 минути. След това разбъркайте отново и я изсипете в ориза. Разбъркайте, след това добавете солта и пресятото брашно.
Покрийте и оставете да втаса на топло място за 1 час, докато удвои обема си. След това подгответе форма с диаметър 23 см и я застелете с хартия за печене.
Втасалото тесто се премесва малко, оформя се на топка и се поставя във формата. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 20 минути.
През това време загрейте фурната на 180 градуса. Сложете питката да се пече за 45 минути.
Изчакайте питката да се охлади, след което я нарежете с остър назъбен нож.
Да ви е сладко!