Оризов пудинг с портокалови стърготини и кардамон
Оризов пудинг с портокалови стърготини
Продукти:
2/3 чаша ориз
8 чаши вода
1 щипка сол
4 чаши обезмаслено мляко
3 супени лъжици кафява захар
1 чаена лъжичка ванилия
1/2 чаена лъжичка настъргана портокалова кора
1/4 чаена лъжичка смлян кардамон и канела
Приготовяне:
Сложете ориза в сито и го изплакнете със студена вода, за да отстраните излишното нишесте. Сварете го в тенджера с вода и сол на силен огън. Варете го 7 минути докато омекне.
След това прибавете към него млякото и захарта да кипнат на средно-висока температура. После намалете температурата и оставете бавно да къкри като периодично разбърквате за около 25 минути.
В друга купа, разбъркайте ванилията, портокаловата кора и кардамона и поръсете повърхността на пудинга с тази смес. Оставете го да се охлади в хладилника за около 4 часа, преди сервиране.
Като топинг можете да използвате обезмаслена бита сметана или карамелов сироп.