Ориз с агнешко по ориенталски

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Ястия с месо
Ориз с агнешко по ориенталски
Ориз с агнешко по ориенталски
admin
Добавена от: admin
20490
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

250 гр. смляно агнешко месо
1 1/2 чаши дългозърнест ориз (басмати)
2 чаши кипяща вода, смесена с кубче телешки бульон (или пресен телешки/говежди бульон)
2 с.л. масло
подправки: 1/2 ч.л. микс от арабски подправки, канела, кардамон, черен пипер, сол на вкус, 1/4 ч.л. смляно индийско орехче, смлян карамфил, смлян кимион.
Смесени ядкибадеми, шам-фъстък и кедрови ядки
 

Сварете малко вода и я излейте върху бадемите и шам-фъстъка (ако са необелени). Когато водата изстине, започнете да търкате ядките с върха на пръстите си, за да обелите люспата им. Оставете ги върху хартиена салфетка да изсъхнат. Накиснете кедровите ядки във вода за поне 30 минути.
Отмерете ориза и го накиснете в топла вода, в която сте добавили чаена лъжичка сол. Може да смените водата няколко пъти, докато стане бистра.
Прехвърлете всички подправки в малък съд. Загрейте тиган на котлона и сложете вътре агнешкото, като започнете да го раздробявате с дървена лъжица, докато се готви на умерен огън. Когато месото покафенее, изключете котлона и с решетъчна лъжица прехвърлете месото в кухненски робот или блендер. Смелете го, докато стане на много фини късчета. Нагрейте голям тиган и сложете вътре около 1 ч.л. масло. Когато започне да бълбука, добавете вътре отцеденото и накълцано месо. Прибавете подправките и смесете добре. Сложете и отцедения в гевгир ориз. Разбъркайте сместа с дървена лъжица, докато оризът се покрие с масло, а месото се смеси добре с ориза – отнема около 3-4 минути.
Възварете бульона. Излейте го върху оризовата смес. Оставете да ври няколко секунди, след което намалете котлона на най-ниската степен. Покрийте съда и оставете сместа да се готви на бавен огън около 15 минути или повече – до готовност на ориза.
През това време загрейте малък съд и добавете вътре 1 ч.л. масло. Когато се разтопи, пибавете вътре бадемите, шам-фъстъците и кедровите ядки. От време на време разклащайте съда, като внимавате да не загорят ядките. Изключете огъня, когато ядките станат златисто-кафяви и ги извадете върху хартиена салфетка, за да се отцедят от излишната мазнина.
Когато оризът е готов, прехвърлете го в съда за сервиране, отгоре аранжирайте с ядките и поднесете с кисело мляко!
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft