Ориз с маслини
Продукти:
26 броя (100 г) черни маслини без костилки
250 г ориз
1 глава кромид лук
1 стрък праз лук
750 мл гореща вода
3 с. л. олио
1 с. л. доматено пюре
смлян черен пипер
сол
ситно нарязан пресен магданоз
Приготвяне:
• Фурната се загрява на 180 С.
• Оризът се измива под течаща вода и се отцежда.
• Двата вида лук се почистват и нарязват на ситно.
• В тиган се сгорещява мазнината.
• Добавят се кромид лукът и оризът.
• Задушават се докато оризът стане прозрачен.
• Празът се посолява и се разбърква с маслините.
• Малка, огнеупорна тава се намазва с мазнина.
• Разстила се на равномерен пласт половината от ориза.
• Върху него се слага сместа от праза и маслините.
• Покрива се с втората половина от ориза.
• Ястието се залива с подсолена, гореща вода, в която е размито доматеното пюре.
• Маслините с ориз се поръсват с черен пипер.
• Ястието се пече 30 минути, като след изваждането му от фурната се поръсва по желание с магданоз.