Ориз с пиле и зеленчуци по котайскси
продукти:
бялото месо от 1 бр. пиле
2 с.л. натурално нишесте
1 бр. белтък
2 глави лук
2 бр. моркови
200 г зеле
1 бр. зелена чушка
2 бр. червени чушки
200 г краставица
1 ч.ч. ориз
сол
светъл соев сос
100 мл олио
приготвяне:
Пилешкото месо се нарязва напречно на мускулното влакно на тънки филийки. Върху него се излива белтъка, поръсва се нишестето и се размесва много добре с ръка. Оставя се настрани. Ориза се сварява в подсолена вода, охлажда се добре със студена вода и се отцежда. Лука се нарязва на полумесеци, морковите на пръчици, зелето на лентички, чушките и краставицата - също на пръчици. Сгорещява се олиото в тиган (ако е уок - още по-добре) и се прибавят един след друг зеленчуците в реда, в който са изброени. Целта е да са леко запържени и да останат хрупкави. Отцеждат се от олиото и се изсипват върху ориза. В останалото олио, отново добре загрято, се изсипва месото и не се разбърква през първите три минути, за да не се разпадне образувалата се коричка от нишесте и белтък. След като се разбърка, се пържи, докато всички късчета месо побелеят, посолява се леко, и се изсипва върху ориза със зеленчуците. Сервира се полято със соев сос на вкус.
Може да се направи със свинско или телешко месо, или с комбинация от трите, общо количество около 500 г.