Дали сладкото от динени корички е било изобретено от някоя пестелива домакиня, която не обича да хвърля дори остатъците от храна, остава неизвестно. Факт е, обаче, че се е получило ароматно и изключително вкусно сладко със запомнящо се ухание.
Сладко от динени корички
Продукти:
1 кг динени кори
1,5 кг захар
500 мл вода
1 лимон
Приготвяне:
Почистете динените кори от зелената част и отделете червената сърцевина от бялата по-тънка "кора". Можете да използвате белачка за картофи за целта.
Сега нарежете белите корички на парчета от около 2-3 сантиметра и прободете всяка с вилица.
Залейте корите с преварена, леко охладена вода и варете 5-7 минути. Отцедете корите върху сито или решетка и ги охладете.
Залейте захарта с водата и оставете сместа да заври, като не забравяте да разбърквате.
Когато захарта се разтвори напълно, добавете сока и настърганата кора от 1 лимон.
След това прибавете динените корички в сиропа и варете 30-40 минути.
Дръпнете сладкото от котлона и оставете да изстине за около 3 часа.
След това отново повторете същите стъпки. За трети път сложете сладкото на тих огън и варете до пълно сваряване, тоест докато коричките станат прозрачни. Когато сладкото е готово, разпределете го още горещо в стерилизирани буркани и затворете плътно капаците.