Мойте Рецепти
В част от загрятото мляко поставете маята и захарта. Оставете да шупне.
С тел разбийте яйцата, солта и олиото. Добавете тази смес в брашното. След като се активира маята и нея добавете в купата с брашно. С добавянето на останалото топло мляко омесете тесто. Покрийте с найлоново фолио и го оставете хубаво да втаса.
Втасалото тесто разделете на 4 топки. Разточете първата на кръгла кора. Отгоре поставете 50 гр. нарязано на кубчета масло. Върху тази кора поставете втората и я намажете се със заквасена сметана. Поставете третата кора и върху нея отново 50 гр. масло на кубчета. Накрая поставете четвъртата кора, която трябва да е малко по-дълга, така че краищата й да се подпъхнат под първата кора.
Нарежете тутманика като на снимката, като не прерязвате до края и до долу. Намажете с разбит жълтък и поръсете със сусам и лен.
Оставете го да втасва, докато се затопли фурната на 200 градуса. Печете около 30 минути.
Съвет: Тъй като тутманикът е намазан само с жълтък, ако започне много да се зачервява, поставете отгоре алуминиево фолио.