Тортата, с която ще изненадате всичките си гости! Много е вкусна!
Тортата, която ще ви представим днес, има изключително оригинален вид, кадифена структура и незабравим вкус. Непременно трябва да я приготвите!
Торта с извара „Ангелски сълзи“
Съставки:
1 чаша брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
80 грама краве масло
2 супени лъжици захар
1 средно яйце
За плънката:
500 грама извара
0,5 чаши захар
3 жълтъка
1 супена лъжица грис
100 грама заквасена сметана
ванилия
За суфлето:
3 белтъка
3 супени лъжици пудра захар
Начин на приготвяне:
Основа: Брашното смесете с бакпулвера и нарязаното на парчета охладено масло.
Яйцата разбийте със захарта. Смесете всичко и замесете тесто. Готовото тесто сложете в съд, покрит с фолио или капак, и го оставете в хладилника за половин час.
За плънката: Смесете всички съставки в блендер до получаването на гладка смес.
За суфлето: Разбийте белтъците на твърда пяна, постепенно добавете и пудрата захар. Ако белтъците не са разбити добре, няма да можете да видите “сълзите”.
Извадете тестото от хладилника и го поставете във форма за печете (диаметър на формата – 24 см). Дебелината на тестото трябва да е около 0,5 см.
Поставете пълнежа от извара.
Печете при 180 градуса в продължение на около 25 минути. След това извадете, сложете отгоре суфлето и печете за още 10-15 минути до златисто кафяво. Основното нещо е да не прекалявате.
Изключете фурната, отворете вратата и оставете в това състояние тортата да се охлади. Ако по суфлето има пукнатини, не се притеснявайте, това не е страшно. След 40 минути тортата трябва напълно да се е охладила. След около час и половина ще започнат да се появяват “сълзи”.
В идеалния случай, тортата трябва да престои 5-6 часа във фурната, а най-добре и цялата нощ.