Що за торта е това?
Тортата “Моцарт” е един вид вариация на австрийските бонбони “Моцарт”. Тя се състои от три слоя: крем от шам-фъстък, орехов крем и шоколадова глазура.
Що за торта е това?
Тортата “Моцарт” е един вид вариация на австрийските бонбони “Моцарт”. Тя се състои от три слоя: крем от шам-фъстък, орехов крем и шоколадова глазура.
Как се приготвя?
Как да приготвите торта Моцарт? Приготвянето й се извършва на няколко етапа, като всеки следва да се разгледа отделно. Но първо трябва да се подготвят продуктите.
За приготвянето на тортата са необходими множество различни продукти и за удобство те се разделят на групи, в зависимост от отделните части на десерта.
За приготвянето на блата са ви нужни:
• 2 белтъка
• 1 жълтък
• 50 или 60 грама масло
• 3 супени лъжици пудра захар
• 10 супени лъжици брашно
• около 1/3 чаша захар
• 60-70 грама тъмен шоколад.
За крема с шам-фъстък, пригответе следните продукти:
• 1/2 чаша пълномаслено мляко
• 2 супени лъжици захар
• 1 жълтък
• 1 чаена лъжичка без връх желатин
• 4 супени лъжици паста от шам-фъстък
• 4 супени лъжици марципан
• 2 супени лъжици черешов ликьор
• 1/2 чаша сметана (с колкото по-висока масленост, толкова по-добре).
• 1,5 чаена лъжичка желатин
• 4 супени лъжици вода
• 1 жълтък
• 1 яйце
• 1 чаена лъжичка ванилова захар
• 5 супени лъжици захар
• 5 супени лъжици орехова паста
• 1 чаша сметана
• 6 супени лъжици карамелизирани лешници (ако не можете да намерите такива, включете в списъка 2 или 3 супени лъжици захар).
За шоколадовата глазура:
• 6 до 7 супени лъжици вода
• 1 чаена лъжичка бързоразтворим желатин
• 5 супени лъжици какао на прах
• 150 мл. сметана
• парче тъмен шоколад
• 3/4 чаша захар
• 1,5 супена лъжица масло.
Също така за сиропиране, ще имате нужда от 50-70 мл черешов ликьор (може да бъде заменен и с 50 мл сироп от череши и две супени лъжици ром или коняк). За украса, използвайте безсолен шам-фъстък.
Начин на приготвяне:
Приготвянето н а торта “Моцарт” в домашни условия се извършва на няколко етапа, които ще разгледаме за всеки по отделно по-долу.
Приготвяне на блата
За да подготвите вкусен блат за тортата, спазвайте следната последователност от действия:
1. Разтопете шоколада на водна баня.
2. След това го разбийте с пудра захар и масло, а после добавете яйчен жълтък.
3. Отделно разбийте белтъците със захарта до образуване на пяна.
4. Сега леко смесете разбитите на пяна белтъци с шоколадовата смес, след това бавно прибавете брашното и разбъркайте внимателно всичко.
5. Покрийте формата за печене с хартия (желателно е да се намаже и с масло), сипете върху нея тестото и печете във фурната на 180 градуса за 25-30 минути.
6. Готовият блат покрийте, така че да не изсъхва.
Приготвяне на крема с шам-фъстък
И така прготвянето му се извършва в следната последователност:
1. В произволен съд смесете захар, мляко, яйчен жълтък и желатин.
2. Поставете след това купата на водна или парна баня. При това активно разбърквайте, така че да се сгъсти. Това ще ви отнеме около петнадесет минути.
3. Сега към сместа добавете марципана, пастата от шам-фъстък и черешовия ликьор. Охладете сместа и я разбъркайте добре. Ако не разполагате с паста, може просто да смелите в блендер или кафемелачка безсолен шам-фъстък.
4. Отделно от това, започнете да разбивате сметаната толкова дълго, докато не получите стабилна пяна.
5. Сега трябва да смесите сметаната с крема, но много внимателно, така че пяната да не спадне.
6. Охладете получената смес.
Приготвяне на ореховия крем
За да приготвите домашен орехов крем, трябва да направите следното:
1. Сипете желатина в студена вода и го разтворете във водна баня.
2. Разбийте жълтъците, ваниловата захар и яйцата, за да получите въздушна маса.
3. В яйчената смес добавете желатина, след което веднага прибавете ореховата паста.
4. Разбийте сметаната.
5. Карамелизирайте орехите със захар.
6. Смесете всички съставки и разбъркайте внимателно.
Приготвяне на шоколадовата глазура
Да се направи шоколадово покритие е съвсем просто:
1. Първо, желатинът се разтваря в две супени лъжици вода и се оставя да набъбне.
2. След това, на водна баня се разтопява шоколада.
3. Отделно от това, на около 70 или 80 градуса, затоплете сметаната и разтворете в нея набъбналия желатин.
4. Смесете сметаната с топлия и леко сгъстил се шоколад и какаото.
5. В отделен съд смесете захарта с останалата вода и поставете сместа на огъня да къкри, така че да се сгъсти леко.
6. След това полученият сироп, на тънка струя изсипете в шоколадово-сметановата смес. Всичко се разбърква добре и се оставя настрана да се охлади, но не много, защото глазурата трябва да бъде течна.
Оформяне на тортата
Сега следва най-интересната част – оформянето на тортата. Първият слой ще бъде основата от блата. Той трябва да се сиропира с черешовия ликьор. Следва да се нанесе на равен слой кремът от шам-фъстък и най-малко за половин час, заготовката трябва да постои в хладилника, за да се стегне. След това идва реда на ореховия крем. След неговото разпределяне по повърхността на предишните слоеве повторно се
поставя десерта в хладилника, така че почти напълно да се втвърди.
Следва да преминете към покриване на тортата с глазура. Изсипете я отгоре и я разстелете равномерно от всички страни. Поставете десерта в хладилника докато глазурата се втвърди. И накрая, можете да експериментирате с шам фъстък. Украсете с тях тортата, поставяйки ги на върха и по страните.
Ако имате достатъчно търпение, непременно пробвайте рецептата и зарадвайте любимите си хора с една изискана торта. Тя ще очарова всички!