Продукти
800 г. котлети от свинско месо
3/4 кафена чашка олио
1/4 пакетче краве масло
1 кафена чашка брашно
150 г.
300 г. кускус
50 г. кашкавал
1 глава кромид лук
2 моркова
2 пресни чушки
1 твърдо сварено
1 сурово яйце
млян черен пипер
сол
Начин на приготвяне
Котлетите се измиват и разцепват с остър нож от срещуположната страна на реброто във формата на торбичка. Поръсват се със сол и млян черен пипер на вкус. В сгорещеното олио се прибавят последователно лукът, морковите и гъбите, нарязани на дребно. Заливат се с 1/2 кафена чашка вода, похлупват се с капак и се задушават до омекване и изпаряване на водата.
Сварените зеленчуци се свалят от огъня и се оставят да изстинат. Прибавя се кашкавалът, настърган на едро ренде, твърдо свареното яйце и предварително опечените чушки, нарязани на ситно, суровото яйце и млян черен пипер. Сместа се посолява на вкус и се разбърква добре. С така приготвената плънка се напълва кухината на котлетите.
Отворът се зашива добре с конец. Напълнените котлети се овалват в брашно и се слагат в намазана с мазнина тава. Обливат се с малко олио и се пекат в умерена фурна. От време на време се обръщат и се поливат с отделения при печенето сок. Изпечените котлети се изваждат и се освобождават от конеца. Кускусът предварително се сварява.
В подходящ съд се кипва около 1 1/2 л вода. Посолява се на вкус. При кипване се прибавя кускусът. Вари се на умерен огън до пълно омекване. Свареният кускус се отцежда в гевгир и се измива със студена вода. Отново се отцежда, след което се поставя в отделен съд, в който предварително е запържено кравето масло до кафяво оцветяване. Кускусът се разбърква периодично и се държи на огъня, докато се затопли. Внимава се да не загори.
След това се разпределя на порции.Върху него се поставят изпечените котлети. Поднася се топло.