За разлика от животинските протеини, тези на бобовите растения са богати на фибри
За доста хора чувството на глад е истинско проклятие. Липсата на усещане за ситост ги провокира да се хранят отново и отново, а крайната цел изглежда все така далечна.
Причините за това биха могли да бъдат много: напредване на възрастта, нарушен метаболизъм, забързано ежедневие и работа под стрес… Отнема време, докато човек обърне сериозно внимание на този проблем.
Неоспорим факт е, че една добре балансирана диета е доста по-ефикасна за човешкото тялото от диетите, базирани на основата на мазнини и захари. Добре е акцентът в менюто на един хранителен режим да падне върху засищащите продукти. Те са основното оръжие в борбата с глада и натрупаните излишни килограми по талията и дупето.
Ако не ви се ядат цели плодове, бихте могли да си приготвите от тях шейкове, или т. нар. „смутита“. За целта смесете няколко парченца от избрания плод и ги блендирайте с малко вода. Ако продуктът, който сте избрали, не е достатъчно сладък, е позволено да добавите и подсладител, например стевия. Сокът от зеленчуци е друг избор, на който бихте могли да се спрете, но е необходимо да знаете, че той не е така засищащ. Причината се крие в липсата на фибри, които при плодовете присъстват в изобилие.
Здравословна възможност за шейк, приготвен от зеленчуци, е гаспачото. Този сок е комбинация от домат, чушка, краставица и др. Положителното при приема му е, че не е натоварващ за организма и може да се изпие на един дъх.
Повечето зърнени храни, които консумираме в ежедневието, са лишени от типичните за тях фибри. Това се дължи на преработката на продуктите от производителя. Отдайте предпочитание на ориза, пълнозърнестия хляб и други пълнозърнести храни, тъй като те са богати на фибри и спомагат за засищането на организма.
Агар-агар е чист, растителен и желиращ агент. Използва се за супи, плодови жeлета, плодови кремове и кремове за торти. Той представлява екстракт от червени морски водорасли, а употребата му спомага за стягането на храните. Веднъж щом достигне стомаха и се смеси със стомашните сокове, той повишава обема си и създава усещане за ситост. Свойството на агар-агар да прочиства човешкото тяло, като извежда токсините и подобрява стомашните функции, го прави още по-ценен елемент от здравословното меню.
Ако в древността, бобовите растения са били консумирани масово, то в наши дни може да се каже, че те са почти забравени. Това е истинска загуба за менюто на съвременния човек, тъй като този вид храни са извънредно богати на протеини. Това позволява да бъдат сервирани под формата на основно ястие, гарнирано с порция зеленчуци или зърнена храна. За разлика от животинските протеини, тези на бобовите растения са богати на фибри. Колкото по-редовно ги консумирате, толкова по-вкусни ще ви се струват.
Ако страдате от лошо храносмилане, гответе бобовите растения с малко кимион, къри и копър. Не ги смесвайте с други храни. Бихте могли да ги консумирате и под формата на пюре.
Като възможност за силно засищащо ястие, приготвено в домашни условия, бихте могли да използвате комбинацията от еднакво количество смлени и смесени ленено семе, пшеничен зародиш и псилиум (медицинско растение, което се използва като естествен лаксатив). Вземете 1 или 2 лъжици от приготвения микс и ги сложете в чаша вода. Поемайте от течността 10 или 15 минути преди всяко хранене. Със сигурност ще забележете, че апетитът ви намалява.
Жаждата често бива бъркана с глад. В наши дни често изпитваме „емоционален глад“ или просто потребност да сложим нещо в устата си. За тези моменти няма по-вълшебно решение от 1 или 2 чаши вода. Всъщност всеки път, щом усетите глад, първо изпийте чаша вода. Ако след 5 минути все още чувствате глад, значи наистина е време да похапнете.
Съветваме ви да заложите на топла вода и да избягвате пиенето на много студена вода. Във втория случай можете да навредите на храносмилателната си система, като я охладите. Понижаването на температурата въздейства неблагоприятно върху храносмилането.
Не бихме могли да избегнем и темата за дъвченето на храната. То е важен елемент в борбата с глада, който обичайно продължава около 20 минути, след като сте започнали да се храните. Ако дъвчете достатъчно дълго и внимателно обяда или вечерята си, ще заситите апетита си по-добре. Това ще бъде резултат от добре сдъвканата храна, което, от своя страна, ще ограничи количеството ѝ в организма. Това ще позволи на стомаха да работи оптимално и ще сведе приема на калории до минимум.