Откакто мъжа ми се научи да я прави, зимата само с това си мезим, чисто месце с неповторим вкус

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Откакто мъжа ми се научи да я прави, зимата само с това си мезим, чисто месце с неповторим вкус
Откакто мъжа ми се научи да я прави, зимата само с това си мезим, чисто месце с неповторим вкус
51314
Откакто мъжа ми се научи да я прави, зимата само с това си мезим, чисто месце с неповторим вкус
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Приготвяйки пастърма вкъщи със сигурност ще се насладите на истинско мезе обработено само със сол и подправки. Ще ви споделя аз как я приготвям и по нищо не отстъпва на скъпите пастърми които се предлагат.

Месото което съм използвала е свинско бон филе, което съм разрязала на 2 парчета за мое удобство. Бихте могли също така да използвате контра филе или месо от бута. Добре е месото, което ползвате за пастърма да не е дебело. Не повече от 4-5 см, за да може добре да изсъхне в домашни условия.


Месото се измива и се подсушава много добре. Почиства се от ципи ако има такива. Избирате подходящ съд, в който да сложите месото в морска сол. Слагате в съда около 1 см. сол, над солта слагате месото и покривате плътно отново с морска сол. Слагате съда в хладилника за 48 часа. Солта ще изтегли кръвта и влагата от месото. След 48 часа изваждате месото от солта, изплаквате обилно и слагате в съд със студена вода за 24 часа да изкисва. Прибирате съда в хладилника.


След като изтекат и тези 24 часа изваждате месото и го подсушавате добре. Следва овалване в подправки. Вариантите, които аз направих са: овалях много хубаво в сладък червен пипер едното парче. Следващото е покрито само с ронена, стрита чубрица. Третото парче е с чубрица, сладък и лют червен пипер. За четвъртото филе смесих семена от бял синап, едро счукан черен пипер и едро счукани семена от кориандър.
Ако времето е подходящо (студено и сухо) бихте могли да промушите вашата пастърма с дебел готварски конец и да я окачите навън да съхне.


Аз не случих с такова време и се наложи да суша тази година пастърмата си в хладилника. Сушенето в хладилника при мен трая 3 седмици като всеки ден пастърмата се обръща. На дъното на тавичката, в която слагам пастърмата да се суши слагам кръстосани дървени шишчета. По този начин пастърмата съхне по-добре. Времето за сушене е винаги различно, това е заради месото което сте ползвали и неговата дебелина. Кога е готова пастърмата, ще разберете като я пипате. Месото става по-леко и стегнато на пипане. Ето, че не е трудно да си приготвите истинска домашна пастърма.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft