Сармите са сред любимите ни ястия в студения сезон, но често пъти се лишаваме от това удоволствие, просто защото нямаме време да навиваме плънката в листата. Затова днес имаме за вас една революционна рецепта за сарми .
Мързеливи сармички
Продукти:
1 малка глава младо зеле
130-150 гр. ориз
700-800 гр. кайма (от всякакво месо)
2 бр. дафинов лист
1 яйце
1 глава лук
1 морков
2 с.л. доматено пюре
4 с.л. брашно
3 с.л. растително масло
1 връзка копър
4-6 зърна черен пипер
2 скилидки чесън
смлян черен пипер, на вкус
сол на вкус
Приготвяне:
Изплакнете добре ориза (3-4 пъти) в студена вода. След това го сварете в съотношение 1:1 с водата - не трябва да е напълно сварен.
Настържете моркова на едро ренде. Нарежете лука на кубчета.
В тиган с малко олио запържете лука с морковите до златисто.
Почистете зелето, измийте и го настържете (нарежете на ивици). Леко го намачкайте с ръце, за да омекне.
В дълбока купа смесете добре запържения лук с моркови, каймата, полусварения ориз и зелето. Добавете черен пипер и сол на вкус. Добавете 1 яйце и отново разбъркайте. Яйцето служи като свързващо вещество за всички компоненти.
Объркайте добре всички съставки. Налейте вода в купа, потопете ръцете си в нея и започнете да оформяте нещо като кюфтета. Те трябва да са с малко по-голяма форма от обикновените и леко продълговати. За да се предотврати разпадането на мързеливите сарми по време на готвене, оваляйте ги в брашно.
Подредете сармите на един слой в тава за печене с високи стени. Пригответе доматен сос (разредете доматената паста в гореща вода). Посолете малко, добавете малко гранулирана захар (половин чаена лъжичка). Залейте сармите с този сос. Нарежете чесъна на ситно и поръсете отгоре, поръсете още със зърната черен пипер, дафиновия лист и стръкчетата копър.
Покрийте съда с капак. Загрейте фурната на 180 - 185 гр. Време за готвене 35 - 37 минути.
Поднесете мързеливите сармички със заквасена сметана или кисело мляко.
Добър апетит!