Откакто олиото удари 5 лева, вече правя баницата без олио - разкошна става, да знаете!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Откакто олиото удари 5 лева, вече правя баницата без олио - разкошна става, да знаете!
Откакто олиото удари 5 лева, вече правя баницата без олио - разкошна става, да знаете!
58180
Откакто олиото удари 5 лева, вече правя баницата без олио - разкошна става, да знаете!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

В последните дни ставаме свидетели на невиждана истерия покрай покачващата се цена на олиото. Затова решихме да ви представим варианти на любимите ни ястия с по-малко или никакво олио - ще се убедите, че спокойно можем да го пропуснем или заменим с друга мазнина, без това да се отразява на вкуса на гозбата.

Първа в списъка ни с "подобрени" рецепти е тази за баница без олио - няма да усетите разликата с оригинала, а калориите ще са доста по-малко заради отсъствието на многото мазнина.

Ето рецептата за Пухкава баница без олио :

Пухкава баница без олио

Необхидми продукти:

кори за баница - 12 бр.

яйца - 3 бр.

кисело мляко - 250 - 300 г

сода бикарбонат - 1 равна ч.л.

свинска мас - 2 ч.л.

масло - 30 г

газирана вода - 50 мл

сирене - 200 г

Начин на приготвяне:

Разтопете свинска мас в чашка в микровълнова за минута, две. Разбиват се яйцата с вилица, добавете киселото мляко и содата за хляб.

Отделете 3 с.л. от сместа и към нея прибавете газираната вода. С тази смес накрая се намазва цялата баница.

В по-голямата яйчена смес, натрошете сирене и разбъркайте добре.

Взема се 1 кора и с четка, натопена в разтопена мас, се минава отгоре надолу, слага се втора кора и върху нея се разпределят 4 с.л. яйчена смес по цялата кора.

Върху втората кора се ръсва малко мазнина с четка. Двете кори навивате на руло и поставяте в широка така.

Така се оформят 6 рула, нарязвате ги всяко на три парчета. С четката намажете от заделената смес с газираната вода и сложете тук-там малки парченца масло за разкош.

По желание може да поръсите баницата и със сусам - още по-вкусна е!

Печете баницата в загрята фурна на 180 градуса до златисто, при мен за 25 минути беше готова.

Поднесете топла за закуска баницата със сирене!

Добър апетит!

Забележка: Ако се притеснявате, че свинската мас ще се усеща, няма място за подобни опасения! Тя е в достатъчно малко количество, а същевременно придава на баницата сочност и хрупкавост.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft