Откакто опитах така, не ги приготвям другояче! Ето в какво завивам сармите вместо в зелев лист и е безумно вкусно:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Откакто опитах така, не ги приготвям другояче! Ето в какво завивам сармите вместо в зелев лист и е безумно вкусно:
Откакто опитах така, не ги приготвям другояче! Ето в какво завивам сармите вместо в зелев лист и...
6755
Източник: За Жената
Откакто опитах така, не ги приготвям другояче! Ето в какво завивам сармите вместо в зелев лист и е безумно вкусно:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Сочните, ароматни сармички са ястие, което напомня на много от нас за детството. И въпреки че се смята за традиционна рецепта, всяка домакиня има своя собствена методика за приготвяне на сарми.

Но днес ви предлагаме да опитате необичайна версия на любимото си ястие. Лучените сарми определено ще се харесат на любителите на класическата рецепта и ще привлекат вниманието на тези, които не обичат зеле.

За първи път опитах това необичайно лакомство на парти на приятелка. Тя живя в Израел няколко години, така че донесе много рецепти от там. Не бях изненадана от необичайния пълнен лук на масата. Но вкусът му ме изненада. Сармите от лук се оказаха толкова нежни и сочни, че нямаше как да не поискам рецептата. Споделям я с вас.

Израелски лучени сарми

Бацалоним е другото име на сармички с лук. Традиционно еврейско ястие, сервирано по време на празниците, това е форма на нашите зелеви/лозови сарми. В допълнение към факта, че имат отличен вкус, не може да не се отбележи необичайният им външен вид. Ето защо, ако искате да изненадате гостите на празника с ново лакомство, пригответе бацалоним.

Продукти:

  • 300 г мляно месо
  • 4 големи глави лук
  • 100 г ориз
  • 1 морков
  • 1 връзка целина
  • 1 малка глава лук
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 300 мл доматено пюре
  • 300 мл бульон
  • 2 дафинови листа
  • сол
  • черен пипер

Приготвяне:

На първо място, трябва да подготвите лука. Моля, имайте предвид, че най-лесно е да увиете сармите в лук с продълговата форма. За да може да се завият, лукът трябва първо да е омекнал. Обелете големите глави лук и направете вертикален разрез до сърцевината. След това сложете лука в тенджера, залейте го с вряла вода и го оставете да се вари под капак за 10-15 минути. След като лукът леко се охлади, го разделете на слоеве. В тях ще завием нашите сарми.

варен лук

Снимка: YouTube

Сега трябва да приготвите пълнежа за зелевите сарми. Останалия лук нарежете на ситно, морковите настържете на едро ренде или накълцайте с нож. Нарежете и целината. Между другото, ако желаете, можете да я замените с всякакви други зеленчуци, които харесвате, например магданоз, копър или кориандър.

нарязан лук

Снимка: YouTube

Поставете кайма, ориз, нарязани зеленчуци и билки в отделна купа. Изсипете растително масло, доматено пюре, сол и черен пипер. По желание към плънката може да добавите и други любими подправки или чесън. Всичко се разбърква старателно.

продукти сарми

Снимка: YouTube

По една лъжица от плънката се напъхва във всяко листо лук и се завива. Трябва да получите малки пълнени лукчета. Прехвърлете сармичките с лук във формата, където ще се пекат.

пълнен лук

Снимка: YouTube

Разредете доматеното пюре с бульон. При липсата му бульонът може да бъде заменен с обикновена вода. Добавете дафинов лист, сол и черен пипер към течността, разбъркайте всичко добре. Зелевите сарми се заливат с течността, захлупват се с капак и се слагат на котлона. Веднага щом ястието заври, намалете котлона и оставете да къкри 30-35 минути, докато се свари.

сарми в сос

Снимка: YouTube

Сервирайте зелевите сарми в лук горещи, залейте с доматен сос и поръсете с нарязани билки. Добър апетит!

израелски лучени сарми

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

лучени сарми разрез

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft