Откакто правя мусаката в кори за баница, няма недоволни - и сочна, и хрупкавка, с три пръста дебела заливка:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Откакто правя мусаката в кори за баница, няма недоволни - и сочна, и хрупкавка, с три пръста дебела заливка:
Откакто правя мусаката в кори за баница, няма недоволни - и сочна, и хрупкавка, с три пръста...
42967
Източник: Vesti.bg
Откакто правя мусаката в кори за баница, няма недоволни - и сочна, и хрупкавка, с три пръста дебела заливка:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Сигурно няма домакиня, която да не знае как се прави мусака - картофи, кайма, домати, подправки и готово! И все пак, ако сте хапвали това традиционно нашенско ястие още от детските си години, сигурно вече ви е втръснало. Искате ли да опитате нещо ново? Готово! Днес ще ви дадем супер идея, как да разнообразите традиционната мусака и да я приготвите така, че и най-карпизният ви гост да си оближе пръстите.

Става хем хрупкава отдолу, хем сочна отвътре, хем с дебела и пухкава заливка. Ето как се прави тази лесна и вкусна мусака в кори за баница :

мусака в кори

Мусака в кори за баница

Продукти:

6 бр.точени кори

800 гр.картофи

600 гр.кайма смес

200 гр.домати на кубчета от консерва

1 глава лук

2 с.л.доматен концентрат

1 ч.л.чубрица

2 с.л.соев сос 

60 гр.краве масло + за намазване

сол и черен пипер на вкус

За заливката:

200 гр.заквасена сметана

1 яйце

2 с.л.брашно

50 гр.кашкавал за поръсване

сол и черен пипер на вкус 

Приготвяне:

Картофите се нарязват на дребни кубчета. Лукът се реже на ситно и се запържва в загрятото олио до златисто. Към него се добавя каймата и се запържва добре при непрекъснато бъркане, докато започне да се карамелизира.

Към запържения лук с каймата се добавят нарязаните картофи, около 300 мл вода, чубрицата, доматения концентрат, сол и черен пипер на вкус, доматите и соевият сос. Всичко се задушава до омекване на картофите.

Взема се лист хартия за печене и се намазва с разтопено масло. Върху него се редят една върху друга точените кори - всяка намазана предварително с масло. Хартията с корите се прхехвърля в тиган с термоиздръжливи дръжки.

В гнездото от кори се изсипва мусаката и се заравнява добре. Запича се отдолу на на котлона 2-3 минути, за да се запекат корите. През това време фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор. Тиганът с мусаката се пъха във фурната и се запича за 30 минути.

Докато се пече, се приготвя заливката: смесват се брашното със заквасената сметана, яйцето, сол и черен пипер на вкус. Всичко се разбърква до гладка смес. Готовата мусака се залива със сместа, поръсва се с настърган кашкавал и се запича за още 10-12 минути. 

Приятен апетит!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft