Откакто правя туршията така, вкъщи не признават друга! За да е хрупкава като моята цяла зима, си има една малка тънкост:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Откакто правя туршията така, вкъщи не признават друга! За да е хрупкава като моята цяла зима, си има една малка тънкост:
Откакто правя туршията така, вкъщи не признават друга! За да е хрупкава като моята цяла зима, си...
267346
Откакто правя туршията така, вкъщи не признават друга! За да е хрупкава като моята цяла зима, си има една малка тънкост:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Всяка година с идването на есента на дневен план излиза въпросът за киселото зеле - как да го направим вкусно и хрупкаво, така че да трае цяла зима. В края на краищата, в студения сезон то е основният източник на витамини! Трудно е да се отговори недвусмислено, тъй като процесът на ферментацията му е доста деликатен. Дори и най-незначителният фактор може да повлияе отрицателно на вкуса на киселото зеле.

Нека се опитаме да съберем опита на най-добрите домакини и да разберем  как да направим кисело зеле,  така че да остане хрупкаво цяла зима, а всеки, който ще опита, да сипе похвали и да иска допълнително.

Вкусно хрупкаво кисело зеле

ТАЙНИТЕ И ТРИКОВЕТЕ

  1. Трябва да започнете да мариновате зелето след празника Петковден  - така са правили винаги бабите ни. Това се дължи на факта, че съдържанието на захар в зеле достига максималното си ниво след първите слани.  Ферментацията на захарта с производството на млечна киселина - това е в основата на процеса на втасване на зелето .
    кисело зеле
  2. За целта е по-добре да изберете зеле от по-късните сортове . Зелето не трябва да се замразява, в противен случай ще омекне. Кочанът при разреза трябва да е светъл, тъмният цвят означава, че зелето дълго е стояло в склада. Колкото по-светъл е цветът на зелето, толкова повече захар съдържа то.
    избор на зеле
  3. Започнете да го приготвяте само на растящата луна, в идеалния случай на 5-тия или 6-ия ден след новата луна. Втасалото през този период зеле ще бъде по-сочно и хрупкаво.
  4. Морковите трябва да се добавят по мъничко - за трилитров буркан не повече от един, в противен случай зелето ще бъде меко.
  5. За 1 кг зеле е необходимо да добавите около 20 г сол (в никакъв случай йодирана, иначе зелето ще стане меко).
  6. Препоръчва се зелето да се приготви в стъклен, пластмасов или емайлиран съд . Използването на железен или алуминиев съд не е желателно. Контактът на зелето с метал ще доведе до влошаване на вкуса му.
  7. Можете да добавите малко количество корен от хрян към зелето - танините от него ще се  поемат от зелето и няма да го оставят да омекне.
  8. За да направите зелето хрупкаво, се препоръчва процесът на ферментация да започне при стайна температура и да завърши при около 0 ° С.

РЕЦЕПТА ЗА ХРУПКАВО ЗЕЛЕ В САЛАМУРА

 

ПРОДУКТИ ЗА ТРИЛИТРОВ БУРКАН

  • 2-2,5 кг зеле
  • 1 среден морков
  • 3-4 дафинови листа
  • черен или сладък пипер на вкус

СЪСТАВКИ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА САЛАМУРАТА:

 

ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Пригответе соления разтвор , като разтворите в хладка вода солта и захарта до изчезването на кристалчетата.
  2. Отстранете от главите горните зелени и повредени листа. Разделете всяка глава зеле на 4 части.Рязане на зеле
  3. След като отделите кочана, нарежете ситно зелето .
Настържете морковите на едро ренде.
раздробяване на зеле
  • Смесете зелето с морковите, без да го мачкате.
    зеле и моркови
  • Преместете го в чист буркан , като притискате леко. Между слоевете поставете няколко дафинови листа и зърна черен пипер .
    зеле в буркан
  • Изсипете саламурата в буркана, така че да покрие изцяло зелето.
  • Покрийте буркана, но без да затягате капака. Сложете го в купа, защото по време на ферментацията може да се надигне и да излезе от буркана.
    туршия от зеле
  • Оставете буркана в кухнята за 2-3 дни. Следете най-горният слой от зеле да е покрит със саламура. От време на време е необходимо да се изпускат от зелето образуваните газове, в противен случай ще бъде горчиво.
  • За да подобрите вкуса, можете да добавите копър , семена от кимион или пресни боровинки . Получава се вкусно и хрупкаво кисело зеле. Можете да го опитате още на втората седмица. 
    кисело зеле с добавки
  • Интересен факт: благодарение на наличието на кисело зеле на борда на корабите си, по време на пътешествията си Джеймс Кук не загубил нито един член на екипажа си от скорбут. И това не е изненадващо - съдържанието на витамин С в киселото зеле е повече, отколкото в лимоните!

    Освен витамин С, киселото зеле съдържа витамини В, К, U и РР. Благодарение на метода на приготвяне, при който продуктът не се нагрява, всички витамини се запазват напълно и не губят свойствата си дори 8-10 месеца след "втасването" на зелето.

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft