Всяка година с идването на есента на дневен план излиза въпросът за киселото зеле - как да го направим вкусно и хрупкаво, така че да трае цяла зима. В края на краищата, в студения сезон то е основният източник на витамини! Трудно е да се отговори недвусмислено, тъй като процесът на ферментацията му е доста деликатен. Дори и най-незначителният фактор може да повлияе отрицателно на вкуса на киселото зеле.
Нека се опитаме да съберем опита на най-добрите домакини и да разберем как да направим кисело зеле, така че да остане хрупкаво цяла зима, а всеки, който ще опита, да сипе похвали и да иска допълнително.
Вкусно хрупкаво кисело зеле
ТАЙНИТЕ И ТРИКОВЕТЕ
- Трябва да започнете да мариновате зелето след празника Петковден - така са правили винаги бабите ни. Това се дължи на факта, че съдържанието на захар в зеле достига максималното си ниво след първите слани. Ферментацията на захарта с производството на млечна киселина - това е в основата на процеса на втасване на зелето .
- За целта е по-добре да изберете зеле от по-късните сортове . Зелето не трябва да се замразява, в противен случай ще омекне. Кочанът при разреза трябва да е светъл, тъмният цвят означава, че зелето дълго е стояло в склада. Колкото по-светъл е цветът на зелето, толкова повече захар съдържа то.
- Започнете да го приготвяте само на растящата луна, в идеалния случай на 5-тия или 6-ия ден след новата луна. Втасалото през този период зеле ще бъде по-сочно и хрупкаво.
- Морковите трябва да се добавят по мъничко - за трилитров буркан не повече от един, в противен случай зелето ще бъде меко.
- За 1 кг зеле е необходимо да добавите около 20 г сол (в никакъв случай йодирана, иначе зелето ще стане меко).
- Препоръчва се зелето да се приготви в стъклен, пластмасов или емайлиран съд . Използването на железен или алуминиев съд не е желателно. Контактът на зелето с метал ще доведе до влошаване на вкуса му.
- Можете да добавите малко количество корен от хрян към зелето - танините от него ще се поемат от зелето и няма да го оставят да омекне.
- За да направите зелето хрупкаво, се препоръчва процесът на ферментация да започне при стайна температура и да завърши при около 0 ° С.
РЕЦЕПТА ЗА ХРУПКАВО ЗЕЛЕ В САЛАМУРА
ПРОДУКТИ ЗА ТРИЛИТРОВ БУРКАН
- 2-2,5 кг зеле
- 1 среден морков
- 3-4 дафинови листа
- черен или сладък пипер на вкус
СЪСТАВКИ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА САЛАМУРАТА:
- 1,5 литра вода
- 40-50 гр. готварска сол
- 2 супени лъжици захар
ПРИГОТВЯНЕ:
- Пригответе соления разтвор , като разтворите в хладка вода солта и захарта до изчезването на кристалчетата.
- Отстранете от главите горните зелени и повредени листа. Разделете всяка глава зеле на 4 части.
- След като отделите кочана, нарежете ситно зелето .
Интересен факт: благодарение на наличието на кисело зеле на борда на корабите си, по време на пътешествията си Джеймс Кук не загубил нито един член на екипажа си от скорбут. И това не е изненадващо - съдържанието на витамин С в киселото зеле е повече, отколкото в лимоните!
Освен витамин С, киселото зеле съдържа витамини В, К, U и РР. Благодарение на метода на приготвяне, при който продуктът не се нагрява, всички витамини се запазват напълно и не губят свойствата си дори 8-10 месеца след "втасването" на зелето.