Канелата може да предотврати развитието на болестта Алцхаймер , откриха изследователи от Калифорнийския университет в Санта Барбара. Ароматната подправка, добре позната на кулинарните любители по света, има и лечебни свойства.
Двете съединения, съдържащи се в нея - епикатехин и цинамалдегид - са в състояние да спрат необратимите процеси в организма, които предизвикват промени в мозъка. Учените трябва да извървят дълъг път, за да разберат как точно канелата спира развитието на болестта. За това не е добре да прекалявате с подправката в желанието си да предпазите мозъка си, предупредиха експертите.
Изследванията показват също така, че освен върху мисленето и паметта , вкусната съставка има благоприятен ефект и върху нивото на кръвната захар, което е важно за хората, страдащи от диабет.