Откриха съставка в питейната вода, която е причина за по-нисък коефициент на интелигентност

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Откриха съставка в питейната вода, която е причина за по-нисък коефициент на интелигентност
383
Източник: БГНЕС
Снимков материал: pixabay.com
Откриха съставка в питейната вода, която е причина за по-нисък коефициент на интелигентност

Докладът, който се основава на анализ на публикувани преди това изследвания, за пръв път установява от федерална агенция - „с умерена увереност“ - че съществува връзка между по-високите нива на излагане на флуорид и по-ниския коефициент на интелигентност при децата. Макар че докладът не е предназначен за оценка на въздействието на флуорида в питейната вода върху здравето, той е забележително признание за потенциален неврологичен риск от високите нива на флуорид, съобщи „Гардиън“.

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) флуоридът укрепва зъбите и намалява кариесите, като замества минералите, загубени при нормалното износване.

Добавянето на ниски нива на флуорид към питейната вода отдавна се счита за едно от най-големите постижения на общественото здраве през миналия век.

„Смятам, че този доклад е от решаващо значение за разбирането ни на този риск“, заяви Ашли Малин, изследовател от Университета на Флорида, която е проучвала ефекта на по-високите нива на флуорид при бременни жени върху техните деца. Тя го нарече най-стриктно проведеният доклад от този вид.
Дългоочакваният доклад, публикуван тази седмица, е изготвен от Националната токсикологична програма, част от Министерството на здравеопазването и човешките ресурси (МЗЧР). В него се обобщава прегледът на проучвания, проведени в Канада, Китай, Индия, Иран, Пакистан и Мексико, и се стига до заключението, че питейната вода, съдържаща повече от 1,5 милиграма флуорид на литър, е постоянно свързана с по-нисък коефициент на интелигентност (IQ) при децата. Докладът не се опитва да определи колко точно точки IQ могат да бъдат загубени при различни нива на излагане на флуорид. Но някои от проучванията, разгледани в доклада, предполагат, че IQ е с 2 до 5 точки по-ниско при децата, които са били изложени на по-високи нива.

От 2015 г. насам федералните здравни служители препоръчват ниво на флуориране от 0,7 милиграма на литър вода, а в продължение на 5 десетилетия преди това препоръчителният горен диапазон е бил 1,2. Световната здравна организация (СЗО) е определила безопасна граница за флуорид в питейната вода от 1,5.

В доклада се посочва, че около 0,6 % от населението на САЩ - около 1,9 милиона души - ползват водоснабдителни системи с естествено срещащи се нива на флуорид от 1,5 милиграма или повече.
„Констатациите от този доклад повдигат въпроси за това как тези хора могат да бъдат защитени и какво е най-разумно“, каза Малин.

В доклада от 324 страници не се стига до заключение за рисковете от по-ниски нива на флуорид, като се посочва, че са необходими допълнителни проучвания. Той също така не дава отговор на въпроса какво могат да причинят високите нива на флуорид на възрастните.

Американската асоциация на стоматолозите, която подкрепя флуорирането на водата, критикува по-ранните версии на новия анализ и изследванията на Малин. Потърсена за коментар, говорителка изпрати имейл, че експертите на организацията все още преглеждат доклада.

Флуоридът е минерал, който се среща естествено във водата и почвата. Преди около 80 години учените откриват, че хората, чиито водоизточници естествено съдържат повече флуорид, имат и по-малко кариеси, което предизвиква стремеж повече американци да използват флуорид за по-добро здраве на зъбите. | БГНЕС 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft