Едва ли има човек, който не обича да си похапва сладичко. У нас сред любимите традиционни лакомства са толумбичките , а в испаноезичните страни техният най-голям конкурент са поничките чурос.
Те се приготвят от парено тесто , което им дава невероятна нежност. В редки случаи приготвянето на чурос отнема повече от 25 минути. Това се случва, когато искате да ги напълните със сметана или сирене .
Не е необходимо да им слагате плънка, защото чуросите и без това са доста засищащи. Ето и рецептата:
Продукти:
200 мл вода
160 гр. брашно
1 с.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. канела
100 мл олио
Приготвяне:
Сложете водата да заври. Пресейте солта, канелата, бакпулвера и брашното в голяма купа.
Изсипете врялата вода в сухата смес и омесете тесто. Оставете го да почива 5 минути.
Сложете тестото в шприц (или пош) и го шприцовайте в тенджера с добре загрято олио. Най-добре е да шприцовате на спирала и след това да разделите на отделни чуроси. Пържете до златисто-кафяво от двете страни.
Поднесете чуросите с разтопен шоколад, мед или просто пудра захар. Идеални са за следобедното кафе или чай!
Опитайте и споделете с приятели!