Пиперът – пръв приятел на яйцето и сиренето
Мен специално идеята за миш маш ме изпраща във времето преди около 15 години, когато баща ми все това готвеше за мен и братчето ми, не съм сигурна дали, тъй като го обича, или защото знаеше само тази рецепта, но пък винаги ставаше много вкусно
Необходими продукти:
400 гр червени чушки
2 глави лук
6 домата
5 скилидки чесън
200 гр сирене
4 яйца
4 супени лъжици зехтин
чубрица, босилек, магданоз според вкуса
Начин на приготвяне:
Изпичате, обелвате и нарязвате на едро главния герой – чушките. Запържвате ги в зехтин за около 2 – 3 минути и добавяте лука – и той нарязан на едро, след което посолявате.
После просто се наслаждавате на вашия току що приготвен миш маш.
Пълнени чушки със сирене и яйца на фурна
Необходими продукти:
12 бр червени чушки
350 гр краве сирене
4 бр яйца
1 домат (добавяте по желание)
5 стръка – ситно нарязан магданоз
брашно
олио
сол
Начин на приготвяне:
Почистете старателно чушките, за да нямат никакви семенца и ги посолете малко отвътре. След това разбивате яйцата и ги смесвате със ситно нарязания домат (който слагате по желание) и натрошеното с вилица сирене. Ако сместа има нужда от сгъстяване, прибавяте брашното. Накрая обърквате всичко със ситно нарязания магданоз, пълните чушките и топвате горната им отворена част в чинийка с брашно, която можете да си приготвите от по-рано.
Подреждате готовите чушки в подходяща тава, която е намазнена от преди, а след това ги поливате отгоре със съвсем малко олио. Накрая опечете пълнените чушки в предварително загрята фурна за около 30 минути на 180 градуса.
Пълнени с яйца и сирене панирани чушки (бюрек)
Необходими продукти:
10 чушки (печени)
2 яйца
300 гр сирене
брашно за паниране на чушките
олио
черен пипер, сол за овкусяване
Начин на приготвяне:
Ако чушките ви не са опечени все още, то започнете първо с това. През това време разбийте добре яйцата и прибавете сиренето към тях като го натрошите. Прибавете и черния пипер и разбъркайте добре. След това в подходяща чинийка сипвате брашното, за да овалвате там чушките. Предварително загрейте олиото, в което ще пържите, след което взимайте една по една чушките и ги пълнете с 1-2 лъжици от приготвената смес, овалвайте ги в брашното и ги пускайте в тигана, за да се изпържат.
И така с куп обикновена продукти, които се намират във всяко едно домакинство – можем за съвсем кратко да приготвим прекрасни ястия, които от своя страна никога не остаряват и винаги ни карат „да си оближем пръстите".