Спанакът предпазва от увреждане на лигавиците, води до нормализиране на въглехидратния метаболизъм, участва в развитието на важни хормони за тялото и помага да отслабнете. Хората често са изложени на стрес на работното място, спанакът помага за възстановяване на спокойствието и ефективността.
Не много хора знаят, че яденето на спанак е много добро за здравето на очите: той съдържа лутеин и други вещества, които предпазват нервните клетки. Лутеинът може да се натрупва в тъканите на окото: подобрява зрителната острота и намалява умората при работа с компютър.
В спанакът се съдържа йод и поради това има благотворен ефект върху работата на щитовидната жлеза.
Спанакът е слабително, диуретично, тонизиращо и противовъзпалително средство . Подобрява състоянието на захарния диабет и помага при хипертония и гастрит.
Спанак за отслабване
Трябва да се отбележат отличните хранителни свойства на спанака, помагащи да се отървете от излишните килограми, тъй като има малко калории. Спанакът се съчетава с други зеленчуци, подправки, яйца, сирена и много продукти, без да променя техния вкус. Поради това може да се добавя в разнообразие от ястия. За да приготвите салата от пресни листа спанак трябва само да се измие и е готов за употреба.
За тези, които искат да отслабнат с диета с ниско съдържание на въглехидрати, спанакът е олицетворение на единствената надежда за това. След елиминиране на въглехидратите от менюто ви, губи право да консумирате не само хляб, зърнени храни и тестени изделия, но и по-голямата част от плодовете и зеленчуците, като картофи, цвекло (ако приемем, че те са с твърде много нишесте и висок гликемичен индекс) .
За тези, които се придържат към вегетарианска диета , спанакът е незаменим. Между другото, протеинът в него е не по-малко в сравнение с боба, така че се смята за пълноценна храна, една от алтернативите на месото.
Недостатък на спанакът е, че съдържа големи количества оксалова киселина. Този продукт не се препоръчва при подагра, нефрит, бъбречни заболявания, камъни в бъбреците, и ревматизъм, заболявания на черния дроб.
Така че, ако искате да отслабнете, яжте повече спанак!
Диетата със спанак е ясен подход за включване на една от най-здравословните, богати на хранителни вещества храни в ежедневието. Спанакът е пълен с важни витамини, които са с много ползи за здравето.
Хранене
Само една чашка, или 30 г, спанак съдържа витамини А и К, манган, фолиева киселина и магнезий. В 100 г спанак се съдържат само около 26 калории, в зависимост от това как се приготвя. Други важни хранителни вещества в спанака включват минералите калций и калий, лутеин и различни аминокиселини - основните градивни елементи на протеина.
Отслабване
Въпреки че няма конкретни насоки за това колко спанак трябва да се яде всеки ден диета, 2 до 3 чаши на ден ви осигуряват достатъчно храна без калории. Как и кога да ядете ежедневните си порции спанак зависи изцяло от вас. Спанакът може да се консумира суров, на пара, или да го направите част от здравословната си храна.
Ползи за здравето
Спанакът е пълен с антиоксиданти, които убиват свободните радикали. Затова спанакът е любима храна за лекарите, която те препоръчват на пациенти, страдащи от рак. Повече от една дузина флавоноидни съединения, които образуват антиоксиданти работят заедно, за да неутрализират свободните радикали, които могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на някои видове рак. Магнезият и бета-каротинът се комбинират, за да подобряват здравето на сърдечносъдовата система. Магнезият регулира нивата на кръвното налягане, а бета-каротинът възпрепятства окисляването на холестерола - процес, който може да доведе до високи нива на холестерола. Спанакът също така помага за забавянето на процеса на стареене чрез стимулиране и увеличаване на мозъчната функция.
Спанакът почти винаги може да се купи пресен, или да се отглежда в двора(ако имате възможност),съхранява се лесно и се приготвя бързо за всяко хранене.
Кога да ядем спанак
Подобно на други продукти, спанакът трябва да се консумира, когато цветът му изглежда най-свеж и листата здрави. Колкото по-добре изглежда, толкова по-добре е за вас. Тъй като когато растението започва да изсъхва и да умира, то губи своите хранителни съставки. Купувайте спанак, който изглежда пресен и крехък, за да получите максимално всички негови ползи. Той трябва да се консумира в рамките на три-четири дни след покупката.