Mакароните могат да пощадят талията Ви, ако спазвате някои прости правила, установи проучване на италиански и американски специалисти.
Общо взето досега повечето диетолози обвиняваха "пастата", както я наричат апенинците, като голям враг на изящните форми. Но най-нови изследвания установиха, че не всичко вкусно е вредно.
Макароните се оказват отличен източник на въглехидрати и съдържат предимно скорбяла, сложен въглехидрат, който е по-здравословен от обикновената захар.
При еднакво съдържание на въглехидрати макароните са по-полезни за здравето от картофите , белия ориз и белияхляб и предизвикват по-малко покачване на кръвната захар.
Но добрите думи за пастата не трябва да ни заблуждават.
Италианският диетологичен институт препоръчва една дневна порция да не надвишава 80 грама сурови макарони. Но спазването на това количество не е лесна работа, защото човек бързо се пристрастява към макароните и може да изяде, без да се усети, все по-големи количества.
Диетолозите съветват да залагаме на макарони, приготвени отпълнозърнесто брашно , а не от бяло брашно .
Що се касае до рецептите, най-щадящи талията са комбинациите със зеленчуци и със зехтин . И едно ново италианско откритие. Веднага след сваряването на макароните, е хубаво те набързо да се запържат в тиган с врял зехтин, което се оказва, че помага за поддържане на здравословни нива на инсулина.