Нахутът , по-известен у нас като леблебия , е едно от първите култивирани от човека растения. Представител на семейство Бобови, той се отглежда на места с топъл климат
по целия свят, но е най-популярен в Мексико, Индия, Турция и Испания.Нахутът в Средиземноморието е познат като „Египетска ядка”.
Манган – 84% от ОДП
Триптофан – 43% от ОДП
Мед – 28% от ОДП
Фосфор – 27% от ОДП
Желязо – 26 % от ОДП
белтъчини – 29 % от ОДП
фибри – 49 % от ОДП
калории – 14 % от ОДП
Тези, които се стремят да отслабнат, търсят богати на фибри храни. В нахута тяхното съдържание е изненадващо високото – около 1/10 от масата им. Леблебията е и изключително полезна ядка – количеството на антиоксиданти е буквално смайващо: флавоноидите кверцетин, кемпферол, мирицетин; киселините ферулова, хлорогенна, кафеена; витамин C, витамин Е и бетакаротен. Минералът манган, мощен антиоксидант за митохондриите, които произвеждат енергия в повечето клетки, е в такова количество, че една шепа от ядките осигуряват необходимата дневната доза за организма! Фибрите и белтъчините са важни елементи в регулирането на кръвната захар. Тези две съставки осигуряват здравословното темпо, с което храната преминава през храносмилателната система и не и позволяват да се разгради твърде бързо или твърде бавно. Това, освен вкусен, прави нахута полезен и за кръвната ни захар. Затова задължително прибавете към менюто си леблебия, освен че ще има благоприятен ефект върху здравето ви, ще можете и да се отървете от някой друг излишен килограм.