Това е оригиналната рецепта за гъби с ориз , която моята баба приготвяше често и ястието свършваше за отрицателно време
Гъбите, които ще използвате биха могли да бъдат всякакъв вид – от гората припанки, червенки, манатарки, пачи крак, булки.
Гъби от пазара – кладници и печурки основно, но бихте могли да си купите и шийтаке.
Когато баба беше жива береше сезонни горски гъби и с тях приготвяше вкусното ястие.
Вие също може да сте гъбари, но откакто се заговори, че в природата са се появили отровни мутанти, които приличат напълно на ядливите гъби, обаче са отровни, не ви препоръчвам да рискувате, поради това си купете култивирани гъби.
Необходими продукти:
поне 300 грама гъби
1 или 2 глави кромид лук
2-3 скилидки чесън – по желание
ориз – да покрие тавата
други зеленчуци по ваше предпочитание – червена чушка, морков, грах, царевица, домати, бамя и други
подправки
количеството зависи колко е голяма вашата тава
Приготвяне:
Можете да приготвите гъби с ориз по селски по два начина.
Когато баба не разполагаше с достатъчно време, тя слагаше всички продукти в тавата сурови, добавяше подправки и вода. Слагаше във фурната да се изпекат.
Когато, обаче, имаше доста време, баба задушаваше предварително част от продуктите и нейните гъби с ориз ставаха наистина фантастични.
Затова ви препоръчвам да приготвите гъби с ориз по селски , когато имате време, за да изпитате истинската наслада от една прекрасна домашна гозба.
Нарежете в тиган гъбите и кромид лук, и ги сложете на огъня с олио, за да се задушават.
Когато лукът и гъбите се затоплят добре, прибавете нарязани останалите зеленчуци и оставете заедно да се задушат. През това време отмерете ориз, измийте го и го сложете в тавата. Изсипете задушените зеленчуци и овкусете с подправките, които обичате да използвате, заедно с малко сол.
Налейте топла вода – по принцип мярката е на 1 чаша ориз – 3 чаши топла вода, но аз от години наливам вода на око. Сложете да се пече. Вашите гъби с ориз са готови, когато оризът набъбне достатъчно и се изпече.
Домашните гъби с ориз вървят много добре с бира и бяло вино, но през зимата ги консумираме и с червено.