Тестото е наистина страхотно и всичко, което приготвите с него, става също страхотно. Уникално е за пица, понички, мъфини, кифлички, различни хлебчета и дори цял хляб. Има много рецепти за лудо тесто , но повярвайте ми, тази е различна от всички, защото е най-лудото, а рецептата е от баба ми. Най-хубавото е, че може да го приготвите предварително, а след това просто да го пъхнете в хладилника, където "чака" до 7 дни да ви дойде "музата" какво точно да приготвите от него! Ето необходимите продукти:
Лудо тесто за всичко
Необходими продукти:
- 250 мл прясно мляко
- 1 ч.
Начин на приготвяне:
В купа загрейте 250 мл мляко, докато стане хладко, добавете една чаена лъжичка захар и натрошено кубче мая. Разбъркайте и оставете на топло за около 10 минути да се активира. В друга купа смесете двата вида брашно, след което добавете последователно бакпулвера, захарта, олиото и солта.
Добавете киселото мляко със стайна температура и разбитите с вилица яйца. Добавете активираната мая към сместа, след което разбъркайте с лъжица, докато съставките се изравнят. След това продължете да месите на ръка, добавяйки постепенно пресятото брашно, докато получите хубаво гладко тесто, което не лепне по ръцете. Ако е необходимо, добавете още малко брашно.
Поставете омесеното тесто в найлонов плик, изпуснете въздуха и завържете плика. Оставя се в хладилник за 4 часа, след което може да се използва.
Тестото се нарязва според нуждите, а останалото се съхранява в хладилник до седем дни. Това тесто е чудесно и за пица, както и за други различни солени и сладки печива. Преди да го използвате, извадете за няколко часа на стайна температура, за да се сгрее тестото и маята да се активира.