От години не използвам БАКПУЛВЕР: Слагам ТОВА в тестото - по-здравословно, по-евтино е и питките стават супер пухкави!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
От години не използвам БАКПУЛВЕР: Слагам ТОВА в тестото - по-здравословно, по-евтино е и питките стават супер пухкави!
10703
Снимков материал: pixabay.com
От години не използвам БАКПУЛВЕР: Слагам ТОВА в тестото - по-здравословно, по-евтино е и питките стават супер пухкави!

Замисляли ли сте се какво всъщност съдържа купешкият бакпулвер ?

Той е пълен със съставки, които могат да бъдат вредни за здравето, и въпреки това редовно го добавяте към печени изделия.

Знаете ли, че има по-лесно и естествено решение?

Днес ще ви разкрием защо си струва да изберете домашни алтернативи. 

купчина бакпулвер

Какво да използвам вместо бакпулвер?

Бакпулверът е неразделна част от много домашни рецепти за печене.

Придава лекота и пухкавост на сладкиши и мъфини.

Но знаете ли какво има в състава му?

Всички тези съставки наистина ли са необходими?

Най-често срещаните съставки са:

  • E450i натриев дифосфат
  • натриев бикарбонат (Е 500)
  • алуминий
  • пшенично или царевично брашно

Алуминият става все по-рядко срещан, но фосфатите са честа съставка в готовите бакпулвери.

Натриевият дифосфат се използва под формата на прах като пълнител.

Подобрява текстурата и регулира киселинността на печивата.

Твърде много фосфат в диетата може да бъде потенциално вредно.

бакпулвер съставки

За здрав човек с нормална бъбречна функция консумацията на умерени количества фосфат обикновено не е проблем.

Те обаче присъстват в газираните напитки, бързото хранене и други преработени храни.

Поради това е лесно да се превишат допустимите дози.

Излишъкът от фосфат може да бъде особено проблематичен за хора с бъбречни проблеми.

Може да повлияе на баланса на калций и фосфор в организма.

Това от своя страна може да повлияе на здравето на костите.

Някои изследвания показват, че това може да бъде свързано и с някои рискови фактори за сърдечни заболявания.

приготвяне сладкиши

Как да заменим бакпулвера в сладкиши

Основата на всеки прах е брашно, съдържащо глутен, в допълнение към фосфати и всякакви други ненужни добавки.

Това може да е проблем за хората на безглутенова диета.

Обикновено на опаковката има и предупреждение, че продуктът може да съдържа горчица, яйца, мляко, целина и соя.

Тоест набор от други потенциални алергени.

Какво е бакпулвер?

Струва си да знаете, че основната съставка на бакпулвера е натриевият бикарбонат, т.е. содата за хляб.

Това е алкално химично съединение, което действа като набухвател в процеса на печене.

Содата за хляб се нуждае от киселина, за да произведе въглероден диоксид, който кара тестото да ферментира.

Следователно содата и киселината могат да се използват като заместител на бакпулвера.

Ако искате да замените бакпулвера, просто спазвайте следните пропорции:

1 чаена лъжичка бакпулвер = 1/2 чаена лъжичка сода за хляб + 1/2 чаена лъжичка лимонена киселина

съставки бакпулвер

Заместителят на 1 пакетче предлаган в търговската мрежа бакпулвер за 500 г брашно е 5 г сода за хляб и 5 г лимонена киселина, т.е.

една пълна чаена лъжичка.

Хранителният натриев бикарбонат се предлага в търговската мрежа.

Съдържа 100% натриев бикарбонат, без добавен алуминий, глутен и фосфати.

Лимонената киселина можем да заменим и с натурален продукт.

За 1 чаена лъжичка сода за хляб използвайте 20 мл прясно изцеден лимонов сок или 15 мл ябълков оцет.

Тези количества заместват едно пакетче бакпулвер за 500 гр. брашно.

домашен бакпулвер

Домашен бакпулвер за съхранение

Заменяйки готовия бакпулвер директно в тестото, не използваме брашно.

Като се има предвид функцията, която изпълнява в този продукт, то не е необходимо.

Ако обаче искаме сами да си приготвим домашен бакпулвер и да го съхраняваме, трябва да добавим нишесте.

В търговските бакпулвери брашното (царевично, пшенично) има функция против слепване.

Предотвратява слепването на прахообразните съставки и по този начин предотвратява случайни химически реакции между сода бикарбонат и киселина.

Домашен бакпулвер, подходящ за съхранение:

За да приготвите домашен бакпулвер, трябва да използвате 3 съставки.

  • царевично нишесте
  • сода за хляб
  • лимонена киселина

Смесете сода бикарбонат, нишесте и лимонена киселина в съотношение 1:1:1.

Готово, домашният бакпулвер е готов за употреба.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft