От години не купувам кисело мляко - вътре няма никакъв лактобацилус! Квася си домашно по тази рецепта - гъсто и с един пръст каймак:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
От години не купувам кисело мляко - вътре няма никакъв лактобацилус! Квася си домашно по тази рецепта - гъсто и с един пръст каймак:
20563
Снимков материал: pixabay.com
От години не купувам кисело мляко - вътре няма никакъв лактобацилус! Квася си домашно по тази рецепта - гъсто и с един пръст каймак:

Напоследък ядем млечни продукти много по-често, а киселото мляко е един от най-полезните. Отдавна вече не купувам, защото си го правя сама. Става по-вкусно и по-здравословно.

И изобщо не използвам популярните напоследък уреди за квасене на мляко - просто не ви трябват. Ще ви кажа цели  3 начина да си подквасите домашно мляко без специална машина.

Домашно кисело мляко без машина

Ако използвате домашно мляко, не забравяйте да го сварите. След това охладете до 38-42 градуса.

варено мляко

За подкваса ви трябва качествено кисело мляко (за предпочитане домашно). Имайте предвид, че не трябва да се добавя към горещо мляко. Проверете температурата с пръст, за предпочитане с термометър (трябва да е около 38-40 градуса).

температура мляко

Предварително обработете всички прибори, които използвате, с вряща вода. 

Кисело мляко в мултикукър

Този метод е подходящ за собствениците на мултикукър, който има функция "кисело мляко".

За 1 л прясно мляко са ви необходими 180-200 мл кисело мляко. Първо смесете киселото мляко с малка част от прясното, след което добавете към общото количество и разбъркайте. Изсипете млякото в контейнера (или специални съдове, ако уредът разполага с такива).

кисело мляко в мултикукър

Задайте функция "кисело мляко" и изчакайте необходимото време.

Може да използвате и обикновени стъклени буркани - подредете ги в уреда, след това задайте температура 40 градуса и 8 часа време за приготвяне (ако уредът ви разполага с подобни настройки).

квасене на мляко в мултикукър

Кисело мляко на фурна

Можете да използвате обикновена фурна за приготвяне на кисело мляко. Вярно е, че е подходяща само за такава, на която можете да зададете температура от 40 градуса. Друг вариант е сушилня за зеленчуци. Налейте млякото в малки бурканчета (след като предварително сте добавили към него киселото мляко, както е описано по-горе) и загрейте за 8 часа.

кисело мляко на фурна

Кисело мляко под одеялото

За тези, които нямат всичко, описано по-горе, също има подходящ метод - дори този е най-популярният. Изсипете обърканото с киселото мляко прясно мляко в буркани, покрийте с капак и оставете на топло място, като увиете внимателно с няколко пласта одеяло. Оставете млякото да престои на стайна температура за 8 часа. За да стане киселото мляко още по-плътно, приберете го в хладилника за поне 1 час.

гъсто кисело мляко

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft