Въпреки, че България по традиция е сред производителите на слънчогледово олио и именно него предците ни са използвали в домакинството, напоследък се забелязва все по-ясна тенденция то да се неглижира в полза на далеч по-полезното според здравните експерти маслиново масло или с други думи, зехтин .
Оказва се обаче, че не трябва да пренебрегваме и слънчогледовото олио , защото то по нищо не му отстъпва, а в някои отношения дори и го превъзхожда.
Според ендокринолози, веществата, съдържащи се в слънчогледовото масло, помагат за намаляване на вероятността от инсулт и рак.
Всяко масло е добро, според характеристиките си, които значително варират. Слънчогледовото олио е богато на фитостерол, вещество, което е естествен антиоксидант, намалява абсорбцията на холестерол в червата, има противораково действие и понижава риска от инсулти.
Митове за растителните масла
Слънчогледовото олио е богато и на витамин Е, който е необходим за здрава кожа и кръвоносни съдове.
Слънчогледовото масло съдържа и фосфолипиди, които са важни за функционирането на черния дроб и нервната система.
С кое масло е най-добре да се готви?
За пържене е най-добре да използвате този вид растителни масла, които имат висока точка на кипене. Подходящи са например, рафинирано растително масло. Ако маслото се използва за дресинги и сосове, тогава е по-добре да се даде предпочитание на нерафинирани студено пресовани масла, като зехтиново, сусамово или ленено семе.