Неведнъж сме говорили за ябълковия оцет и ползите от него - всички знаем, че лъжица оцет и мед към чаша вода на празен стомах помага за прочистване на организма и отслабване. Освен това тонизира перфектно - по-добре от кафето! Затова днес решихме да ви научим как лесно да си направите домашен ябълков оцет . Рецептата е от нашите майки и татковци, и е изпитана през годините.
Домашен ябълков оцет
Продукти:
Всякакви ябълки (неузрели, наранени, гнили, кисели, твърди)
мед (1 с. л. лъжица на 1 кг ябълки)
парче сух ръжен хляб
Приготвяне:
От гнилите ябълки изрежете гнилото, опашките и ги накълцайте (настържете, смелете) със семената на каша или просто ги нарежете на ситно. Добавете мед, разбъркайте, оставете за 30 минути, така че ябълките да пуснат сок. Налейте 1-2 чаши студена вода на 2,5 кг ябълки (ако ябълките са смлени - сместа трябва да е по-рядка от пшенична каша). Прехвърлете в трилитров буркан, така че да запълни 2/3 от обема му.
Потопете в ябълковата каша парче сух ръжен хляб, след което затворете гърлото на буркана с парче плат или марля и го завържете стегнато. Сложете буркана на топло тъмно място (20-30 ° C) и го оставете така в продължение на 10 дни, като го разклащате всеки ден. Прецедете течността (подобна на мътна квас) през тензух, изсипете в бутилка или буркан, след което отново затворете гърлото му с марля или парче пат. Оставете за 40-60 дни на топло, тъмно място. В резултат на повърхността на течността се образува тапа от пяна, която трябва да се утаи на дъното и оцетът ще стане прозрачен. Щом процесът приключи, прецедете отново и го прехвърлете в чист съд. Оцетът е готов, силата му е не повече от 5%. Много е вкусен, подходящ и за готвене, и за подправяне на салати, и за домашни козметични процедури.