От днес започват Коледните пости: Ето как да пречистим тялото и душата си , какво трябва да ядем и какво не

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
От днес започват Коледните пости: Ето как да пречистим тялото и душата си , какво трябва да ядем и какво не
12552
Снимков материал: pixabay.com
От днес започват Коледните пости: Ето как да пречистим тялото и душата си , какво трябва да ядем и какво не

Коледните пости започват от 15 ноември. Тяхната продължителност е 40 дни и са вторите по продължителност след Великденските пости.

Коледният пост се нарича и Малка Света Четиридесетница.

Постите продължават до Бъдни вечер, след като е и последният ден, в който на трапезата присъстват безмесни и безмлечни ястия. По време на Коледните пости не е разрешено да се ядат продукти от животински произход – мляко, кашкавал, сирене, животинска мазнина, извара и разбира се, месо.

Алкохолът също е строго забранен, а изключение прави само червеното вино, което е символ на Христовата кръв. То би могло да се консумира в умерено количества, с изключение на сряда и петък.

Разрешени храни по време на Коледните пости:

15 – 22 ноември – само растителна храна с олио

23 -29 ноември – рибата е разрешена

30 ноември – 6 декември – рибата е разрешена (Андреев ден – Никулден)

13 декември – разрешава се риба

14 – 19 декември – разрешава се риба

20 – 24 декември – само растителна храна с олио (Игнажден – Бъдни вечер)

25 декември – край на постите

 

Коледните пости са чудесна причина да пречистите организма си. Ако 40 дни ви се виждат прекалено дълъг период, то бихте могли да постите само първата и последната седмица. Постите не се препоръчват за малки деца, бременни и кърмещи жени, както и за възрастните хора.

За тях църквата прави изключение и се допуска консумация на млечни продукти, но не и месо. Постите не се изразяват само в ограничение от храна, но и от интимни отношения. Освен това хората, които постят трябва да бъдат смирени и да се въздържат от лоши помисли и думи. Нравственото пречистване върви ръка за ръка с физическото. Позволени храни по време на пост Ориз, нахут, леща, кълнове, соеви продукти, боб, ориз, пълнозърнести продукти, жито, растително сирене и кашкавал.

Позволени са всички видове семена и ядки, тъй като те са богати на белтъчини и енергия. Орехи, бадеми, фъстъци, тиквено, слънчогледово и ленено семе, както и сусам. Фъстъченото масло и сусамовият тахан също са позволени. Разбира се, консумацията на плодове и зеленчуци е задължителна, за да осигурят на организма необходимите минерали и витамини.

 

 

Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница - Великденския пост.

За болни, бременни и кърмачки постът е значително облекчен, тъй като самото им състояние се приема в някаква степен духовен подвиг, изискващ себеограничение. Утвърждаването на 40-дневния пост е свързано с 25 декември, на който се чества Рождеството на Господ Исус Христос. Това е станало сравнително късно - през XII век след Хр.

Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - Божия син. 

На Никулден - 6 декември, се разрешава консумацията на риба и вино. Изключение се прави за деца, бременни жени, за болни и възрастни хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти по време на поста.

Според духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост, а човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси опрощение.

От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, са забранени венчавките.

40-дневният Рождественски пост често е наричан още „Четиридесетница на апостол Филип”, тъй като се празнува веднага след Деня на апостол Филип - на 14 ноември.

 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft