От днес започват Петровденските пости. Ето какво трябва да направите

вход през zajenata.bg
За Жената
Събития
От днес започват Петровденските пости. Ето какво трябва да направите
8761
Снимков материал: pixabay.com
От днес започват Петровденските пости. Ето какво трябва да направите

Яде се хляб, ястия без мазнина, плодове, зеленчуци, ядки, сушени плодове и гъби

От днес започват петровите пости, които тази година са само 3 дни – от 27 до 29 юни, напомни доц. Костадин Нушев, преподавател в богословския факултет на Софийския университет „Св.

Климент Охридски. Те се наричат още Апостолски, тъй като са свързани с празника на двамата апостоли – свети апостол Петър и апостол Павел.Петровият пост е четвърти в годишния празничен кръг като постен период, заедно с Великия, Рождественския и Богородичния и добави, че той не е толкова строг, колкото Великият. В съвремието при пост се изключва храната от животински произход – яйца, млечни продукти, месо.
По време на постите се яде хляб, ястия без мазнина, плодове, зеленчуци, ядки, сушени плодове и гъби.

Спазването на постите от физиологична гледна точка е по-добро за организма, отколкото гладуването или разделното хранене. По време на постите се ядат най-вече плодове и зеленчуци и сравнително еднородна храна. Пектините и целулозата спомагат за разграждането на токсичните вещества, нитрати, соли на тежките метали, пестициди и др. химически вещества, намиращи се в човешкото тяло. Храната, която се приема по време на постите е с меко, щадящо въздействие върху функционирането на ендокринната, нервната и сърдечно-съдовата система.

През останалото време прекомерното количество храна води до претоварване на стомаха и сърцето, получава се непълно изгаряне на храната и се нарушава обмяната на веществата. По време на постите храната е по-безсолна, зеленчуците се ядат сурови или сварени без мазнини. Това допринася за намаляване на холестерина и други вещества, предизвикващи склероза.

Подобрява се функционирането на бъбреците и отделителната система. Организмът се освобождава от животинските белтъчини.

Когато не сме свикнали с постенето, добре е то да се прави постепенно. Първо се намалява храната от животински произход. Особено полезен е този тип хранене през пролетно-летния сезон, когато има плодове и зеленчуци. Месото се отказва постепенно, като се заменя с риба, пиле, яйца, извара.
 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft