Сигурно всяка домакиня има прилежно записана в някой тефтер рецепта за козунак, която е научила от своята майка или баба. Е, в днешното забързано ежедневие едва ли ни остава много време за месене и приготвяне на сложни печива, но за Великден си заслужава да се потрудим малко повече и да подарим на семейството си пухкав и дъхав Домашен козунак ! Ще ви покажа моята семейна рецепта за козунак , а резултата може да видите сами от снимките.
Домашен козунак по семейна рецепта
Продукти:
- 1 кг брашно
- 350 мл топло мляко
- 2 торбички суха мая
- 5 супени лъжици захар
- 1 чаена лъжичка сол
- 300 мл топла вода
- 50 мл олио
- 2 яйца със стайна температура
- настъргана кора от 1 портокал
И още:
- 100 г сладко от стафиди
- яйце + 1 супена лъжица олио за намазване
- сусамово олио за поръсване
Приготвяне:
1. Разтворете захарта в топлото мляко, добавете маята и оставете да се активира за около 10 минути. Направете кладенче в средата на брашното и добавете всички изброени колички. Замесете средно меко тесто, което да не лепне по ръцете.
2. Оформете топка, намажете я с олио, покрийте с торбичка (найлоново фолио) и кърпа, след което оставете да втасва около час или колкото е необходимо, за да удвои добре обема си.
3. Втасалото тесто се изсипва върху набрашнен плот и се разделя на три части. Оформете топки и покрийте, за да не изсъхнат.
4. Първото тесто разточете на кора с правоъгълна форма и дебелина 3-4 мм. Поръсете стафиди върху цялата повърхност и я прегънете няколко пъти, а между гънките поръсете отново стафиди.
5. Сплескайте малко рулото с точилката, след което го навийте на топка. Поръсете го с малко брашно и го оставете да почине, покрито, за 20 минути. Повторете процедурата по разточването с останалото тесто, но без стафидите.
6. ПЪРВИ КОЗУНАК: Разделете тестото на три топки и разточете всяка на продълговата кора. Сплетете, като поставите фитилите в звездообразен модел (застъпващи се в средата).
7. ВТОРИ КОЗУНАК: Разделете тестото със стафиди, както предишното, на три топки, след което ги сплетете по гореописания начин.
8. ТРЕТИ КОЗУНАК: Разделете тестото на три топки. Всяка топка разточете на продълговата кора. В средата се нанася сладко, прегъва се и се затваря добре, за да не изтече при печенето, след което се оформят рула.
9. Сплетете фитилите със сладко по обичайния начин. Плитките се нареждат в тава, покрита с хартия за печене (или поръсена с брашно) и се покриват с плик, за да не изсъхнат и се оставят да втасат 15 минути.
10. Намажете втасалите козунаци с разбито с малко олио яйце и по желание ги поръсете със сусам. печете ги в загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути или докато се зачервят.
Да ви е сладко!