Всеки знае крилатата фраза: "Ти си това, което ядеш . " Качеството на храната влияе пряко на нашето здраве и настроение. Често дори не се замисляме от какво всъщност е направена любимата ни храна . Съставът на хранителните продукти оставаме на заден план. Решихме да поправим тази несправедливост и да разберем от какво са направени популярни продукти.
Състав на храната
Рулца от раци
Защо тези пръчки се наричат "раци", може само да се гадае. В крайна сметка месото от раци не е включено в състава им. Те са направени от евтини морски риби като минтай . Рибеното филе се смесва с белтъка и пшеницата. Добавя се и ароматизатор, така че наивните купувачи да не вярват, че в състава има месо от раци. И отгоре на пръчката е добавен червен хранителен оцветител.
Грис
Грисът ни е познат от детството. Някой обичаше каша от тази зърнена култура, а някой все още я помни като кошмар. Всъщност грисът е продукт, произведен от сортови смлени пшенични зърна с много малък диаметър. Така че кашата от грис е почти същата като пшеничната каша.
хематоген
Любимият деликатес също е изпълнен с тайни. Със сигурност сте чували, че съставът включва говежда кръв. Но не е така. Хематогенът се произвежда от черен хранителен албумин . И това вещество просто се получава от кравешка кръв.
Майонеза
Любимият ви салатен дресинг и сос за други ястия - майонеза - може да се купи в магазина или да се приготви у дома. Съдържа минимум съставки: олио, яйчен жълтък и лимонена киселина . Вярно е, че в магазинния продукт все още има аромати и консерванти.
Бакпулвер за тестото
Колко рецепти биха отишли на вятъра, ако нямаше този чудотворен продукт в кулинарията. Бакпулверът за тесто съдържа вещества, които отделят газ. Поради това печенето придобива рехава и ефирна текстура . Биологичният бакпулвер е на базата на хлебна мая или специални бактерии. А в химичното - карбонати или бикарбонати.
"Стъклена" юфка
Сега помислете за състава на хранителните продукти за любителите на ориенталската кухня. Ако обичате уок и "стъклени" юфка, слушайте внимателно. Разбира се, този продукт няма нищо общо със стъклото, освен прозрачния му вид. Юфката съдържа вода, нишесте и стабилизатори .
Хляб и хумус
Всички знаем от какво се прави хляба. Но не сме толкова сигурни за диетичния хляб. Съставът на хляба включва ръжено брашно , сол и вода. Случва се този продукт да се прави и на базата на пшенично тесто.
Вкусно и оригинално предястие хумус се приготвя от пюре от нахут . Съдържа също чесън, сусамова паста и лимонов сок.
Тофу
На рафтовете в магазина лежи и се фука сирене тофу. Всъщност този продукт има много косвено отношение към сиренето. Тофу не се прави от животно, а от соево мляко . Соевите зърна се почистват добре, прецеждат се и се сваряват. Оказва се соево мляко, на базата на което се прави извара. И след това този продукт се пресова на слоеве, които се продават в нашите магазини. Така че сиренето тофу е напълно вегетариански продукт.
Съставът на хранителните продукти може да изненада не по-малко от вкуса им . Знаете ли какво крият тези популярни продукти? Това промени ли отношението ви към тях?