От моя личен опит: става ли купешкото кисело мляко за подквасване? 4 известни марки, 4 опита, 4 изненадващи резултата:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
От моя личен опит: става ли купешкото кисело мляко за подквасване? 4 известни марки, 4 опита, 4 изненадващи резултата:
64165
Снимков материал: pixabay.com
От моя личен опит: става ли купешкото кисело мляко за подквасване? 4 известни марки, 4 опита, 4 изненадващи резултата:

Здравейте, мами!
Преди 6-7 години гледах тук експеримент за заквасяване на мляко, който ми беше страшно интересен и полезен. И понеже близки от Златоград ме снабдиха с 5 литра истинско  прясно мляко, реших да актуализирам експеримента.

И така – ето моето вихрене около млякото и получените резултати.

Първо получих подробни инструкции от баба как се кваси мляко.

И друг път съм квасила, все успешно, но друго е баба да те инструктира.

Млякото си го донесох сварено, за да не се развали по път, та се наложи да го загрея. Баба каза – слагаш малкото пръстче в тенджерата и броиш до 10. На 10 вече трябва едва да издържаш топлината. Измиваш хубаво всички буркани, капачки и ползваш различни лъжици за закваската. Изпълнено – готова съм!
Ето млеката, които взех от магазина за целите на експеримента:



Закваската – чаена лъжичка от съответното кисело мляко  размих в половин кафена чашка прясно мляко и изсипах в буркана. Количеството закваска определя киселия вкус – колкото повече закваска, толкова по-кисело става млякото. Баба ми го прави по-сладичко затова се съобразих с количеството закваска – малка чаена лъжичка. Можете да видите и какъв разкошен каймак има прясното ми мляко, а през зимата е още по-маслено!



След това завих бурканите в родопско одеяло и ги оставих за 4 часа. Времето под одеялцето също влияе на киселия вкус. Колкото по-дълго са завити – толкова по-кисело става млякото.


 След  4 часа ги оставих да се охладят и после ги прибрах в хладилника, за да ги дегустирам студени на закуска.

Утрото започва с хапване на кисели млека:
Номер 1 – Бор Чвор! Направо съм впечатлена от каймака, гъстота и вкуса на заквасеното с Бор Чвор мляко. Приятно сладичко, но с достатъчно киселост, гъсто и на вкус точно като на баба ми. Това ми е фаворитът и на вкус, и на консистенция.


Номер 2 – Елена! Чудесно се закваси и с Елена! Млякото е достатъчно гъсто, вкусно, леко по-сладко, отколкото ми допада, но определено е добре. Каймак също си има – най-любимата ми част за хапване Smile


Номер 3 – Димитър Маджаров! Да, става, но няма достатъчно каймак и е малко по-рядко. Като цяло бива, както казват в Златоград. Просто бива = трето място. 


Номер 4 – Верея! Съгласна съм с предишния експеримент. При мен не остана напълно течно, но не се закваси добре, определено е воднисто. Консистенцията е странна, като на парцали. На вкус е като размита сметана. Жалко, защото го харесвам като кисело мляко, но за закваска не става.


Е, това е от мен! Хапвайте си повече млекце – полезно е и за фигурата, и за здравето и прекрасно лято!

По материал от: БГ-мама

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft