От това прекрасно тесто може лесно да направите пухкави козунаци или сладък щрудел за празника - изборът е ваш!

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
От това прекрасно тесто може лесно да направите пухкави козунаци или сладък щрудел за празника - изборът е ваш!
От това прекрасно тесто може лесно да направите пухкави козунаци или сладък щрудел за празника -...
admin
Добавена от: admin
15504
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За закваската:
500 мл хладко прясно мляко
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка брашно
1 кубче прясна мая (40 гр.)
За тестото:
4 яйца
200 гр. захар
2 пакетчета ванилова захар
150 мл олио
1200 +/- 50 гр. брашно
мармалад на вкус
1 жълтък за намазване
сусам за поръсване

1. Съставките за закваската се поставят в пластмасова купа, разбъркват се и сместа се оставя да втаса. 
2. Яйцата, захарта и ваниловата захарсе разбиват с миксер на пяна, добавят се втасалата мая, олиото и пресятото брашно, което се добавя постепенно. 
3. Тестото се меси хубаво 10-15 минути, добавяйки необходимото брашно, докато се получи нелепнещо меко тесто. Оставя се на топло да втасва, докато удвои обема си. 
4. Щом е втасало хубаво, тестото НЕ СЕ премесва, а се разделя на 4 части. Ако се прави щрудел, всяка част се разточва и се маже с мармалад на вкус (в случая - домашен от сливи), след което се навива на руло. 
Ако се прави козунак, се взема от тестото (1/4), разделя се на 3 части, от които се правят 3 въженца (усукват се), по желание се добавят и стафиди, след което се сплитат на плитка. 
5. Щруделите (козунакът) се подреждат в намазнена тава и се оставят хубаво да втасат (около 30-45 минути). 
6. Фурната се загрява на 200 градуса, тестата се намазват с жълтък и сусам и се пекат в топла фурна около 20 минути и още 10 минути на 180 градуса. 
7. Щруделите или козунаците се оставят да изстинат хубаво.

Забележка:
Ако правите щрудел, не слагайте твърде много мармалад, за да не бъде тестото отвътре недопечено. 
Също така, по-добре е тестото да се раздели в 2 тави, тъй като ще втаса много и има възможност да не се изпече хубаво. 
Може да направите и половината доза, получават се 2 щрудела или 2 козунака, а ефектът и вкусът е същият. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft