Мойте Рецепти
1. Съставките за закваската се поставят в пластмасова купа, разбъркват се и сместа се оставя да втаса.
2. Яйцата, захарта и ваниловата захарсе разбиват с миксер на пяна, добавят се втасалата мая, олиото и пресятото брашно, което се добавя постепенно.
3. Тестото се меси хубаво 10-15 минути, добавяйки необходимото брашно, докато се получи нелепнещо меко тесто. Оставя се на топло да втасва, докато удвои обема си.
4. Щом е втасало хубаво, тестото НЕ СЕ премесва, а се разделя на 4 части. Ако се прави щрудел, всяка част се разточва и се маже с мармалад на вкус (в случая - домашен от сливи), след което се навива на руло.
Ако се прави козунак, се взема от тестото (1/4), разделя се на 3 части, от които се правят 3 въженца (усукват се), по желание се добавят и стафиди, след което се сплитат на плитка.
5. Щруделите (козунакът) се подреждат в намазнена тава и се оставят хубаво да втасат (около 30-45 минути).
6. Фурната се загрява на 200 градуса, тестата се намазват с жълтък и сусам и се пекат в топла фурна около 20 минути и още 10 минути на 180 градуса.
7. Щруделите или козунаците се оставят да изстинат хубаво.
Забележка:
Ако правите щрудел, не слагайте твърде много мармалад, за да не бъде тестото отвътре недопечено.
Също така, по-добре е тестото да се раздели в 2 тави, тъй като ще втаса много и има възможност да не се изпече хубаво.
Може да направите и половината доза, получават се 2 щрудела или 2 козунака, а ефектът и вкусът е същият.