От Шарлотката е по-добре-Много плънка и вкусно тесто: Ябълков пай Есен

вход през zajenata.bg
За Жената
От Шарлотката е по-добре-Много плънка и вкусно тесто: Ябълков пай Есен
754
Снимков материал: pixabay.com
От Шарлотката е по-добре-Много плънка и вкусно тесто: Ябълков пай Есен

Приготвяме много нежен, сладък и ароматен  пай с много  ябълки в плънката. Деликатният пълнеж от заквасена сметана с плодове е перфектно съчетан с ронливото сладкиш.

Изглежда, че е трудно да се направи, изобщо не е така. Трябва да го направите само веднъж и ще се връщате към тази рецепта отново и отново. Изберете сладки и кисели ябълки за рецептата, те хармонират идеално с пълнежа от сладка заквасена сметана!

Съставки:

  • Заквасена сметана - 120  г
  • Масло - 150  г
  • Брашно - 200 г
  • Бакпулвер - 1  ч.ч
  • Заквасена сметана за пълнеж - 350  г
  • Яйце - 2  бр.
  • Захар - 260гр 
  • Ванилин - 2  г
  • Брашно за плънка - 40 г
  • Ябълка - 4-5  бр.

Приготвяне:

  • В дълбока чиния смесете заквасена сметана и разтопено масло, охладено до стайна температура. Смесете съставките с бъркалка до гладкост.
  • В отделна купа смесете пресятото пшенично брашно и бакпулвера. Добавете брашнената смес към тестото на части, като всеки път смесвате съставките със силиконова шпатула.
  • Замесете меко еластично тесто. Може малко да залепне по ръцете ви. Когато тестото се охлади малко, ще бъде много удобно да се работи с него. Увийте готовото тесто в целофанова торбичка или хранителен филм, изпратете го в хладилника за 40 минути.
  • Пригответе плънката за баницата. В дълбока чиния смесете мазна заквасена сметана, захар и 2 пилешки яйца. Смесете съставките с бъркалка до гладкост.
  • След това добавете ванилия и пресято пшенично брашно към пълнежа. Смесете съставките отново с бъркалка.

  Разточете охладеното тесто върху поръсена с брашно повърхност на кръгла кора с дебелина 5 мм. Внимателно прехвърлете тестото във формата, оформете дъното и страните на бъдещия пай. Измийте ябълките, отстранете сърцевината, нарежете ги на възможно най-тънки филийки. За това можете да използвате специален шредер или резачка. Постепенно разпределете нарязаните плодове върху основата на пая.

 

Плодовете се заливат с готовата заливка от заквасена сметана. Изпратете тортата във фурната, загрята до 180 градуса, за 50-60 минути.

Когато страните на пая се запекат, внимателно го извадете от фурната и оставете да изстине в тавата върху решетка. В идеалния случай тортата трябва да пренощува в хладилника. Тогава ще запази формата си добре и няма да се разпадне при нарязване.

Сервирайте ароматен ябълков пай с чай или кафе.
Добър апетит!

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft