От 1 кг брашно излизат три големи козунака! Рецептата на баба Пена за най-сладкия и пухкав козунак:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
От 1 кг брашно излизат три големи козунака! Рецептата на баба Пена за най-сладкия и пухкав козунак:
От 1 кг брашно излизат три големи козунака! Рецептата на баба Пена за най-сладкия и пухкав козунак:
69974
От 1 кг брашно излизат три големи козунака! Рецептата на баба Пена за най-сладкия и пухкав козунак:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

По традиция за Великден се приготвя сладък хляб или по нашему - козунак . От години в нашия дом приготвяме козунака само по рецептата на баба Пена - от старите сладкарки, които не ровеха за рецептите из изпомачкани и пожълтели тефтери, а помнеха всичко до грам и можеха да цитират всяка рецепта от огромния си арсенал по памет.

Аз, естествено, имам рецептата записана, а текстът започва така: "от 1 кг брашно излизат 3 големи козунака". И това е точно така - от посоченото количество съставки може да замесите доста като количество тесто, което след това да разделите на три (или на повече) и да изпечете козунаци за цялата фамилия!

А козунакът на баба Пена е класическа рецепта за козунак - с яйца, прясно мляко и достатъчно захар, че да се топи в устата от сладост! Запишете си продуктите и непременно го пригответе за празника:

Козунакът на баба Пена

Продукти:

1 кг брашно тип 400

1 кубче прясна мая

5 яйца

1 малка чашка олио

1 малка чашка разтопено масло (или мас)

200 г захар

щипка сол

300 мл топло прясно мляко

И още:

150 г стафиди

100 г захаросани кори от лимон или портокал, а ако нямате може и настъргана кора

1 яйце за мазане

Или:

гъсто сладко/мармалад на вкус

натрошени орехи

Или:

локум и орехи

Приготвяне:

Първо активирайте маята в малко количество от млякото, добавяйки лъжица захар и лъжица брашно.

Пресейте 3/4 от брашното (поне 2 пъти, за да влезе въздух) и оформете кладенче в средата. Поръсете брашното около кладенчето с щипка сол. Изсипете шупналата мая в кладенчето, добавете захарта, топлото мляко (разбито предварително с яйцата) и започнете да бъркате, постепенно загребвайки брашно от стените на "кладенчето". Докато месите, добавяйте от разтопеното масло, смесено с олиот (потапяйте ръцете си в мазнината). Когато продуктите се съберат на топка, започнете да добавяте и от другата 1/4 брашно, като внимавате тестото да не стане прекалено твърдо (трябва да е като меката част на ухото). Може да не използвате цялото количество брашно.

Тестото се омесва добре (да не лепне) и се оставя да удвои обема си. Обърнете внимание, че яйченото тесто втасва малко повече, така че го оставете да втаса хубаво.

След това премесете тестото на плота и ударете в работната повърхност 20-тина пъти, за да вкарате въздух в него.

Разделете тестото на 9 равни части, от които оформете топки.

От всяка топка разточете дълъг правоъгълник, поръсете го със стафиди и захаросани корички от лимон и портокал, а може да го залеете и със сладко по избор плюс орехи (или локум с орехи). Навийте като руло.

От три такива рула изплетете плитка. Ще получите три плитки, които подредете в подходящи тави или форми, застлани с хартия за печене.

козуначени плитки

Намажете ги с яйце отгоре, оставете ги да втасат още малко, след това ги поръсете с едра захар и изпечете на 200 градуса, около 50-60 минути и когато хванат цвят отгоре, ги покрийте с хартия и намалете на 150 градуса и печете до готовност.

изпечени козунаци

козунак на конци

Можете да изпечете плитките поотделно или да ги съедините в кръгла форма с дупка в средата, която се пълни с великденски яйца за Великден.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft