От 16 години правя кисело зеле без претакане така и никога не се е разваляло! (ВИДЕО)

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
От 16 години правя кисело зеле без претакане така и никога не се е разваляло! (ВИДЕО)
От 16 години правя кисело зеле без претакане така и никога не се е разваляло! (ВИДЕО)
289705
От 16 години правя кисело зеле без претакане така и никога не се е разваляло! (ВИДЕО)
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Днес ще ви издам моята рецепта за кисело зеле без претакане . Тайната всъщност е много проста: солта трябва да се разтвори напълно и тогава няма защо да претакате зелето. Така го правя от 16 години и никога не се е развалило...

На 10 литра вода се слагат около 300 г сол.

КИСЕЛО ЗЕЛЕ БЕЗ ПРЕТАКАНЕ

Продукти:

  • 60-65 кг зеле
  • 120 л бидон
  • 65 л вода
  • около 2 кг сол

Приготвяне:

Добре е зелките да са с различни размери, по-големи и по-малки, а когато ги купувате, избирайте твърди кочани. Бидонът трябва да бъде добре измит и дезинфекциран.

Зелето не се мие, а се отстраняват само горните няколко листа и всякакви замърсявания и се отстранява коренът (кочанът) - твърдата част: срязва се с остър нож под формата на квадрат около корена и така дебелата част се изважда, а зелето се издълбава.

Бидонът трябва да се съхранява в хладно помещение. На дъното наредете няколко глави с вдлъбнатините нагоре и запълнете празнините с нарязано зеле. Необходимо е долният слой да е плътно запълнен със зеле. Във всяка зелка се слагат по 2-3 супени лъжици сол. Запълнете бидона догоре по този начин.

Вариантите за мариноване на зелето са два: 300 г сол се разтварят в 10 л вода при разбъркване и се изливат върху зелето. Повтаря се, докато се напълни бидонът. Моят е от 120 литра и събра 60 литра вода и 1,8 кг сол плюс тази, която сложих в зелките.

При втория вариант в 7-литрова тенджера се възвира до кипене вода, след което се сваля от котлона и веднага се добавят 2,5 кг сол, а когато се разтопи, постепенно се добавя в кофа с 10 литра студена вода. С тази солена вода се заливат зелките в бидона. След това отново солената вода се разтваря в кофа със студена вода и така докато се напълни целият бидон.

Няма да сгрешите, ако следвате моята рецепта. Можете да видите подробности за процедурата във видеото:

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft