От 2 кг брашно направих 45 броя от тези ПАМУК-ПИТКИ! Дъхави, пухкави, само чакат да ги захапеш:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
От 2 кг брашно направих 45 броя от тези ПАМУК-ПИТКИ! Дъхави, пухкави, само чакат да ги захапеш:
От 2 кг брашно направих 45 броя от тези ПАМУК-ПИТКИ! Дъхави, пухкави, само чакат да ги захапеш:
2220
Източник: За Жената
От 2 кг брашно направих 45 броя от тези ПАМУК-ПИТКИ! Дъхави, пухкави, само чакат да ги захапеш:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Направих 45 питки от 2 кг брашно! Правя ги, когато чакам гости или пък за рождените дни на децата и всички се изяждат за няма и половин час!

Лесни са, практични и толкова вкусни, че ще се чудите защо изобщо сте купили хляб. Пригответе се да удивите любимите си хора с тази проста, но впечатляваща рецепта! Ето как да си приготвите тези фантастично вкусни и меки Памук-питки :

Памук-питки

Продукти (измерени с чаша от 200 ml):

За тестото:

  • 2 кг брашно
  • 2,5 чаши хладко мляко
  • 5 чаши хладка вода
  • 80 мл олио
  • 2 супени лъжици суха мая (20 г)
  • 3 чаени лъжички сол

За намазване:

  • 2 супени лъжици кисело мляко
  • 1 яйчен жълтък
  • ¼ чаша вода (25 ml)

Приготвяне:

В голяма купа смесете брашното, солта и сухата мая.

Добавете топлото мляко, топлата вода и растителното масло.

брашно за тесто

Снимка: YouTube

Месете до получаването на гладко и меко тесто (става леко лепкаво).

лепкаво тесто

Снимка: YouTube

Покрийте купата и оставете тестото да втаса за 1 час на топло място.

втасало тесто

Снимка: YouTube

След като тестото е втасало, го премесете отново за кратко, за да се освободите от излишния въздух и миризмата на мая. Оставете да престои още 30 минути.

Разделете тестото на 45 равни части. Оформете всяко парче на топка и ги оставете да почиват още 20 минути.

тесто за питки

Снимка: YouTube

питки от тесто

Снимка: YouTube

Загрейте фурната на 250°C. През това време смесете киселото мляко, жълтъка и водата за замазване.

жълтък с мляко

Снимка: YouTube

Вземете отпочиналите топки тесто, притиснете ги леко с длан, за да оформите плоски питки (направете вдлъбнатини с пръсти, като разнасяте върху тях кисело-млечната смес).

оформяен питки

Снимка: YouTube

Поставете питките върху тава, покрита с хартия за печене (или намазнена с олио) и печете в предварително загрята фурна на 250°C за около 10 минути или до златисто кафяво.

питки във фурната

Снимка: YouTube

готови питки

Снимка: YouTube

Извадете ги от фурната, оставете ги леко да изстинат и се насладете на тяхната мекота и вкус!

питки върху кърпа

Снимка: YouTube

памук питки

Снимка: YouTube

Останалите можете да замразите – те ще останат свежи и вкусни, когато ги размразите.

Съвет:

Тези хлебчета са идеални за сандвичи, като добавка към супи или просто с малко масло. Ние най ги обичаме под формата на хамбургери - всеки ги пълни с каквото харесва.

Опитайте ги и споделете опита си – сигурна съм, че ще станат любими във вашата кухня!

пълнени питки

Снимка: YouTube

хамбургер домашни питки

Снимка: YouTube

Приятно хранене!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft