Направих 45 питки от 2 кг брашно! Правя ги, когато чакам гости или пък за рождените дни на децата и всички се изяждат за няма и половин час!
Лесни са, практични и толкова вкусни, че ще се чудите защо изобщо сте купили хляб. Пригответе се да удивите любимите си хора с тази проста, но впечатляваща рецепта! Ето как да си приготвите тези фантастично вкусни и меки Памук-питки :
Памук-питки
Продукти (измерени с чаша от 200 ml):
За тестото:
- 2 кг брашно
- 2,5 чаши хладко мляко
- 5 чаши хладка вода
- 80 мл олио
- 2 супени лъжици суха мая (20 г)
- 3 чаени лъжички сол
За намазване:
- 2 супени лъжици кисело мляко
- 1 яйчен жълтък
- ¼ чаша вода (25 ml)
Приготвяне:
В голяма купа смесете брашното, солта и сухата мая.
Снимка: YouTube
Месете до получаването на гладко и меко тесто (става леко лепкаво).
Снимка: YouTube
Покрийте купата и оставете тестото да втаса за 1 час на топло място.
Снимка: YouTube
След като тестото е втасало, го премесете отново за кратко, за да се освободите от излишния въздух и миризмата на мая. Оставете да престои още 30 минути.
Разделете тестото на 45 равни части. Оформете всяко парче на топка и ги оставете да почиват още 20 минути.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Загрейте фурната на 250°C. През това време смесете киселото мляко, жълтъка и водата за замазване.
Снимка: YouTube
Вземете отпочиналите топки тесто, притиснете ги леко с длан, за да оформите плоски питки (направете вдлъбнатини с пръсти, като разнасяте върху тях кисело-млечната смес).
Снимка: YouTube
Поставете питките върху тава, покрита с хартия за печене (или намазнена с олио) и печете в предварително загрята фурна на 250°C за около 10 минути или до златисто кафяво.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Извадете ги от фурната, оставете ги леко да изстинат и се насладете на тяхната мекота и вкус!
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Останалите можете да замразите – те ще останат свежи и вкусни, когато ги размразите.
Съвет:
Тези хлебчета са идеални за сандвичи, като добавка към супи или просто с малко масло. Ние най ги обичаме под формата на хамбургери - всеки ги пълни с каквото харесва.
Опитайте ги и споделете опита си – сигурна съм, че ще станат любими във вашата кухня!
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Приятно хранене!