Ако някога сте опитвали сироп от бъз , най-вероятно още помните аромата му. Уханен, свеж, вкусен - домашният сироп от бъз е истински дар от природата, който не само гали сетивата ни, но има и много ползи за огранизма.
Домашен сироп от бъз
2,5 л вода
40 големи цвята от бъз
2,5 кг захар
40 гр.лимонена киселина
1 гр.сорбинова киселина (естествен консервант)
Приготвяне:
Трябда да подберете цветовете от места, които са далеч от замърсените пътища - за предпочитане в гора или на полето.
Кипнете водата, разтворете вътре лимонената киселина и я оставете да изстине.
Проверете цветовете за буболечки - не ги мийте, отстранете по-дебелите клонки.
Залейте цветовете с охладената преварена вода, поставете отгоре някаква тежест и сложете съда на студено място в продължение на 24 часа.
След като цветовете пуснат аромата си, прецедете разтвора (за предпочитане през марля).
Добавете захарта и сложете сиропа да ври на умерен огън за 10 минути.
Накрая добавете сорбинова киселина.
Насипете горещия сироп в стерилизирани стъклени бутилки.
Съхранявайте на хладно място.