Охлюв-тутманик с шунка и сирене - колкото и пъти да го правите, все ще се омита до шушка! Страшно вкусен:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Охлюв-тутманик с шунка и сирене - колкото и пъти да го правите, все ще се омита до шушка! Страшно вкусен:
Охлюв-тутманик с шунка и сирене - колкото и пъти да го правите, все ще се омита до шушка! Страшно...
6917
Охлюв-тутманик с шунка и сирене - колкото и пъти да го правите, все ще се омита до шушка! Страшно вкусен:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Вкусна охлюв-тутманик , мек като душичка, а плънката е сочна и разкошна на вкус! Правих готри пъти тази седмица и всеки път се унищожава до трошичка - направо от тавата! Децата я обожават, а възрастните не му прощават. Ето чудната рецепта за Охлюв тутманик с шунка и сирене :

Охлюв-тутманик с шунка и сирене

Продукти: 

600-700 г брашно

100 мл топло мляко

1 кубче прясна мая + чаена лъжица захар + лъжица брашно

1 супена лъжица сол

1 чаша (200 мл) леко затоплено кисело мляко

3 жълтъка

125 меко масло или маргарин

За плънката: 

250 г тънко нарязана или настъргана шунка/салам

125 г маргарин/масло

250 г натрошено сирене

И още: 

1 яйце за намазване отгоре

Приготвяне: 

Натрошете маята в топлото мляко, след това добавете захарта и 1 супена лъжица брашно. Разбърква се, за да се разтвори маята, след което се оставя за 10 минути на топло да се активира.

През това време пресейте останалото брашно (тази стъпка е важна, за да е хубаво цялото тесто). Добавете сол, размекнатото масло, жълтъцито, киселото мляко и активираната мая.

тесто за погача

Замесете тестото. Първо с лъжица или миксер, след това го омесете върху набрашнена повърхност с ръце. Винаги отделям 5-6 супени лъжици от брашното настрана, така че ако е необходимо ги добавям. А понякога имате нужда от допълнителна лъжица.

меко тесто

Оставете тестото в купа на топло място за около час, докато се удвои хубаво обема си и напълни купата. Когато го разрежете на две и видите, че е кухо, знаете, че погачата ще е страхотна.

За плънката: Намачкайте сиренето и го смесете с омекналото масло. Нарежете шунката или я настържете.

шунка на ленти

Разточете половината от тестото с точилка, след което намажете кората с половината от сместа със сирене и масло. Подредете половината от шунката. Притиснете леко плънката с длани. Намажете краищата на тестото с вода, за да залепнат по-добре.

Навийте на руло.

руло с шунка

Навитата кора удължете малко с мокри ръце, след което я разрежете по дължина. Краищата се притискат малко, за да не изпадне плънката. Сега просто трябва да го усучете.

руло с шунка и сирене

Поставете усукания фитил тесто във формата на охлюв в средата на тавата (32 см.). Другата половина се оформя по същия начин и се подрежда около първата, спираловидно, под формата на охлюв.

охлюв погача

Същата процедура се повтаря и с втората половина на тестото. Намажете с разбито яйце или само с жълтък. Отгоре може да се поръси със сусам. Сложете тутманика да се пече в предварително загрята фурна на 180-200 градуса, в зависимост от фурната, за около половин час.

охлюв погача с шунка

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft